Lize Korpershoek bewijst in DWDD waarom we haar docu nodig hebben

'Wil je kinderen?'

Lize Korpershoek bij De Wereld Draait Door
DWDD

Gisteravond was Lize Korpershoek te gast bij De Wereld Draait Door om te praten over haar nieuwe documentaire 'Mijn Seks Is Stuk'. In haar docu probeert Lize erachter te komen waarom ze na de eerste periode van verliefdheid in een relatie geen zin meer heeft in seks. Tafelheer Adriaan van Dis vond het een beetje pittig om te begrijpen dat vrouwen anno 2019 ook gewoon openlijk over hun seksualiteit kunnen praten. Het gesprek dat volgt bewijst precies waarom we deze documentaire nu nodig hebben.

Lize Korpershoek over Mijn Seks Is Stuk

Na een fragment uit Mijn Seks Is Stuk vraagt auteur Adriaan van Dis: "Waarom ben je dit gaan onderzoeken om dit met ons te delen?" Lize reageert: "In eerste instantie vind ik het niet heel moeilijk om over dit soort dingen te praten en het erover te hebben. Ik heb al in eerder werk gemerkt dat dat heel waardevol kan zijn voor andere mensen als jij dat wel durft."

Matthijs van Nieuwkerk vraagt aan Van Dis wat hij ervan vond: "Uiteindelijk heb ik het bewonderd, maar ik had het er ook ongemakkelijk mee. Ik had het met je te doen. Er zijn zo veel leuke dingen. Bijvoorbeeld eindeloos iemands neusvleugel zoenen is al zo veel leuker dan dat geprop en gedoe. Dit was zo ontzettend 'pik en ik' gericht." Op zich acceptabele punten, en Lize lijkt zich er nog wel in te kunnen vinden.

Wil je kinderen?

Dan volgt er echter een vraag die we ontzettend jammer vinden. "En waar ik ook een beetje zorgelijk over was: wil je kinderen?" vraagt Van Dis. Ten eerste is dat een ontzettend persoonlijke vraag die weinig met de kwestie te maken heeft. Dan komt de aap uit de mouw: "Wat zou je ervan vinden als die kinderen straks die film zien?" Right. Daar is-ie dan. Adriaan mag zelf eindeloos zagen over tongen met neusvleugels, maar stel je voor dat een vrouw openlijk haar seksualiteit onderzoekt. WaT MoEtEn De KiNdErEn WeL NiEt DeNkeN?

Gelukkig is Lize een freaking badass en weet ze zichzelf goed te verdedigen. 'Nou, prima. Dan zien ze een kwetsbare moeder die gewoon iets onderzoekt. Daar heb ik niet zo veel problemen mee." Toch is Adriaan bang dat deze (voor hem blijkbaar zó gênante docu) ooit nog op het internet staat en haar kinderen ermee getreiterd worden. Lize: "Ja, maar dan ligt er toch een probleem bij de ouders van de treiteraars? Dat dat iets is waarmee je treitert? Ik vind persoonlijk dat ik me zo kwetsbaar opstel dat als je dat belachelijk maakt, dat het dan niet meer gaat over de documentaire maar om iets laten zien van jouw persoonlijkheid."

Wij geloven dat dit soort onderwerpen – juist door vrouwen als Lize die het op zo'n mooie manier bespreekbaar maken – in de hypothetische toekomst die Van Dis schetst geen taboe meer zullen zijn. Dan worden kinderen alleen nog maar getreiterd als hun ouders zich gedragen als tired-ass boomers.

"En dan staat het op Youtube, joh. Fantastisch."

Na enkele andere fragmenten uit de docu begint Van Dis toch weer over hoe het op YouTube komt te staan en dat het dus door mensen gezien gaat worden. "Ja, dat vind jij moeilijk, hè?" reageert Lize. Matthijs van Nieuwkerk vraagt of hij hier een reusachtige generatiekloof ziet. "Ik gok het zo," zegt Lize. "Want ik vind juist dat seks iets moet zijn waarover je moet kunnen praten zoals, weet ik veel, 'Mijn band moet geplakt worden'. Juist als dat gebeurt creëer je ruimte voor een gesprek en voor verandering. En dat seks wordt gezien als iets dat niet alleen maar pik in vagina is, maar juist als iets dat uit allerlei schakeringen bestaat. Ik denk dat het juist die openheid nodig heeft. En dan staat het op Youtube, joh. Fantastisch."

De volledige aflevering van DWDD is hier te bekijken. Lize's documentaire 'Mijn Seks Is Stuk' is vanaf vandaag om 15.00 te zien op het YouTube-kanaal van NPO3.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder