Waarom Star Wars: The Rise of Skywalker wél het kijken waard is

Zonder spoilers, beloofd

Star Wars: The Rise of Skywalker
Star Wars: The Rise of Skywalker

Diehard Star Wars-fans hebben vast en zeker al een bioscoopbezoekje in de agenda staan, want Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker draait sinds vorige week in de bioscoop. En zoals te verwachten is bij een sequel-film van één van de populairste oude fantasy-films aller tijden, kwam daar nogal wat kritiek op.

Critici delen behoorlijk wat 'rotte tomaten' uit. De film wordt door Manners Magazine zelfs ronduit "saai" genoemd. Geheel onterecht, als je het mij vraagt. Daarom bij dezen een review over waarom The Rise of Skywalker wél het kijken waard is.

The Rise of Skywalker review

Handig om in gedachten te houden als je deze film kijkt: het is de allerlaatste film van de Star Wars-filmreeks. Er worden daarom nogal wat losse eindjes aan elkaar geknoopt. De eeuwige strijd tussen goed en kwaad moet een waardig einde krijgen, we moeten afscheid nemen van de personages - waarvan we een hoop al jaren volgen - én het verhaal an sich moet kloppen en interessant zijn. Niet zo gek dus, dat er een hoop gebeurt in deze film.

"Te veel actie"

De film is - zoals critici terecht opmerken - één en al actie. Maar waarom is dat iets negatiefs? Het is nota bene een 'avonturenfilm', als we het als genre moeten specificeren. Er wordt gevochten (en hóe!) gejuicht, een traan gelaten en de nodige luchtige grappen tussendoor gemaakt. Kortom: het is oorlog. En dat is precies waar de film over gaat: het hoogtepunt van de oorlog.

Maatschappelijke thema's

Terwijl er zo veel plotkwesties behandeld moeten worden, weet J.J. Abrams ook nog eens aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke thema's. Denk aan slavernij, onderdrukking en inclusiviteit. Behoorlijk knap dat dit allemaal in 2,5 uur verweven zit, als je het mij vraagt.

Keizer Palpatine a.k.a. Darth Sidious

Een fijne bijkomstigheid voor mensen die fan zijn van de originele Star Wars-reeks: er komt een oude bekende terug. In de trailer van The Rise of Skywalker hoorden we Keizer Palpatine's huiveringwekkende stem al - wat uiteraard betekent dat we Darth Sidious weer zien. En dan heb ik het nog niet eens over de herkomst van Rey - wie haar ouders nu écht waren - gehad. Tel daar ook nog eens de sassy opmerkingen van C-3PO bij op, en je hebt een waardige afsluiter van de Star Wars saga.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder