Wat voor een soort seriemoordenaar is Joe Goldberg van You?

Zonder spoilers!

Joe Goldberg in You seizoen 2
You

Wie van thrillers houdt, is vast al druk bezig met het bingen van You seizoen 2 (óf heeft alle tien afleveringen al schaamteloos gebinged, zoals ik). Joe Goldberg is terug. Creepier, emotioneler en gestoorder dan ooit. Wat na twee seizoenen wel duidelijk is geworden: Joe is een seriemoordenaar. Maar wat voor eentje is hij precies?

Soorten seriemoordenaars

Volgens de Amerikaanse Cosmopolitan zijn er drie verschillende soorten seriemoordenaars: de medische moordenaar, de georganiseerde moordenaar en de ongeorganiseerde moordenaar.

De medische moordenaar is een moordenaar met een medische achtergrond. Dat is ook de reden waarom hij/zij de moorden vaak het best kan verdoezelen. De georganiseerde moordenaar is meestal intelligent, extreem georganiseerd en ogenschijnlijk heel charismatisch. Hij lijkt een doodnormale, vriendelijke man (of vrouw), maar plant in werkelijkheid een kidnapping en moord tot in de details. De bekende Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy is zo'n georganiseerde moordenaar. De ongeorganiseerde moordenaar plant zijn moorden niet. Hij moordt spontaan, vaak omdat hij een plotselinge drang voelt. De moord is slordiger, er blijft meer bewijsmateriaal achter en het lichaam wordt niet verplaatst.

Welke type seriemoordenaar is Joe Goldberg?

Joe is misschien nog wel het meeste een georganiseerde moordenaar, met af en toe trekjes van een ongeorganiseerde moordenaar. Hij stalkt, leert alles over een persoon, ontvoert diegene vaak en vermoordt hem of haar daarna. Geheel georganiseerd, dus. Maar wanneer iemand achter zijn geheimen dreigt te komen, moordt hij gehaast, plotseling, uit wanhoop. En dan maakt hij fouten. (Weet je het urine-potje-incident in het huis van Peach nog?)

Natuurlijk is iedere moordenaar complexer dan bovenstaande definities. Overal waar Joe - of moet ik Will zeggen? - komt, volgt de dood. Maar niet per se omdat hij dat wil. Joe moordt meestal omdat hij geen andere uitweg ziet. Hij rechtvaardigt iemands dood door zichzelf voor te houden dat hij geen andere keuze had. Hij probeert zichzelf ervan te overtuigen dat hij een good guy kan zijn. Dat hij dat ís. Hij lijkt in het tweede seizoen zelfs even te veranderen in een seriemoordenaar met een hero complex. We zien Joe ontwikkelen in de serie. Wat voor een moordenaar hij in seizoen 3 wordt, moeten we nog maar afwachten...

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur