Twitteraars bekritiseren seksscène in Bridgerton waarin consent ver te zoeken is

Trigger warning: deze controversiële scène tussen Daphne en Simon gaat er bij Twitterland niet in

bridgerton cast seksscene zonder consent
Netflix

Mocht je de nieuwste Netflix-hitserie Brigderton nog niet hebben gezien, dan raden we je aan alles te laten vallen en acht uur van je leven te investeren in de ton. Al is het alleen voor de Gossip Girl vibes óf hoofdpersonage Regé-Jean Page die menig kijker doet zwijmelen. Maar het is niet allemaal koek en ei in het oude Groot-Brittannië. Want hoe vergevorderd de personages zich ook voordoen, lijkt het punt van consent ver te zoeken in een specifieke scène. Trigger warning en spoilers.

Shondaland slaat de plank mis

De nieuwste Shondaland productie (ook verantwoordelijk voor o.a. Grey's Anatomy en How To Get Away With Murder) Bridgerton is hét gespreksonderwerp online. Niet alleen om de verfrissende vertaling van de boekenreeks, waarbij huidskleur geen onderscheidende factor is. Maar ook om de controversiële scène die, volgens Twitteraars, voorbij het punt van toestemming raast en dit onder het tapijt veegt.

We hebben het over het moment dat Daphne Bridgerton besluit 'Duke' Simon Basset het bed in te lokken nu ze daadwerkelijk op de hoogte is van de manier waarop kinderen worden verwekt. In eerdere afleveringen geeft de 'Duke' meermaals aan haar geen kinderen te kunnen geven. Al blijkt dit niet de waarheid te zijn– hij kan het wel, maar wil het niet. Om zijn leugen in stand te houden gaat hij voor 't zingen de kerk uit tijdens hun seksuele escapades. Maar sinds de nieuw vergaarde informatie neemt de jonge Daphne daar geen genoegen meer mee. In de vrij expliciete seksscènes zien we normaliter hoe Simon de touwtjes in handen heeft en zich dus tijdig terug kan trekken. In het genoemde potje rollenbollen is dat niet het geval. Daphne besluit haar echtgenoot te berijden tot hij in haar klaarkomt. En dat terwijl Simon meermaals bij Daphne aangeeft even te wachten.

De ongemakkelijkheid van de scène is dan ook meer dan terecht, want we hebben hier te maken met een verkrachting. Zonder toestemming van haar wederhelft nam Daphne de beslissing een poging te wagen een zwangerschap te realiseren. En geheel terecht is Twitterland dus nu woest. Vooral om het feit dat producent Shonda Rhimes het punt niet nogmaals aanstipt. "Daphnes acties vallen duidelijk in de categorie seksueel misbruik, dat is de reden dat veel kijkers zich zorgen maken dat de serie zich vooral bezighoudt met de leugens van de Duke en niet de verkrachting die plaatsvond," aldus Glamour US.

Seksueel misbruik

Het misbruik van Daphnes hand is al jarenlang een discussiepunt onder lezers van de boekenserie. En je had er donder op kunnen zeggen dat dit ook zou gebeuren zodra de afleveringen op Netflix te zien waren. Alhoewel vele Twitteraars de aflevering zelf nog niet hebben bekeken, geven ze aan er ook niet de moeite voor te willen doen. Zij keuren dan ook niet af dat de serie een serieus probleem als consent aanpakt, maar wél dat ze het vervolgens laten voor wat het is. Een gemiste kans volgens criticasters, want hier had Rhimes het verschil kunnen maken. Online zijn ze dan ook van mening dat het vrij onverantwoordelijk is de aanval links te laten liggen om het geromantiseerde verhaal van de hoofdpersonages te vertellen zonder de bubbel te barsten.

De serie stipt diverse seksuele voorkeuren aan en velt geen oordeel over biseksualiteit, in een tijd waarin dit nog uit den boze was. En dus zijn we ook zo verbaasd over het feit dat Rhimes– die zó on point is wat betreft maatschappelijk problematiek, hier een steek laat vallen. Hoe kan het dat ze moeilijk bespreekbare onderwerpen in al haar andere producties behendig weet op te pakken, maar de discussie hier compleet uit de weg gaat? Met het oog op een mogelijk tweede seizoen, zou ze een hoop goed kunnen maken door te luisteren naar de online kritieken en hier nog op terug te komen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder