Waarom iedereen het nu over de Netflix-film Pieces of a Woman heeft

De film verschijnt morgen op Netflix, maar is nu al onderwerp van gesprek

Sinds de trailer op 17 november 2020 op YouTube verscheen, ben ik al benieuwd naar Pieces of a Woman op Netflix. De film met Vanessa Kirby in de hoofdrol - onder andere bekend van haar rol als Prinses Margaret in The Crown - is het resultaat van het waargebeurde verhaal van regisseur Kornél Mundruczó en zijn vrouw scenariste Kata Webér. Maar hoe indrukwekkend en veelbelovend de film ook is, er zit nu, een dag voordat de film te zien is, toch al een vreemde nasmaak aan.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Miskraam

Het verliezen van een kind is in geen woorden te beschrijven. De pijn, de onmacht. Ondanks dat het voor veel verdriet zorgt, heerst er tegelijkertijd ook een taboe op. Regisseur Kornél Mundruczó en zijn vrouw scenariste Kata Webér kunnen erover meepraten. Zij verloren hun kindje, maar praatten er niet over. Wel schreef Kata haar ervaringen op, zo ook over een aanvaring over rouw met haar moeder. Haar man Kornél was degene die haar aantekeningen vond en samen besloten ze het taboe te doorbreken met de film Pieces of a Woman.

Pieces of a Woman

De acteurs vertalen het schrijnende verhaal van hun miskraam voor het grootste gedeelte prachtig in de film. Het moment van de traumatische miskraam zelf, maar ook de pijnlijke verwerking ervan. De vrouw, Martha (gespeeld door de Britse Vanessa Kirby), gaat na de hartverscheurende gebeurtenis weer snel aan het werk, wil haar overleden dochter aan de wetenschap 'schenken', en probeert eigenlijk weer door te gaan met haar leven.

Tegelijkertijd wordt ze teruggefloten door haar moeder Elizabeth, een Holocaust-overlever, die wraak wil op de vroedvrouw, die in haar ogen moet boeten. En flink ook. Hiervoor spant ze samen met schoonzoon Sean, gespeeld door Shia Labeouf, die ze eigenlijk geen geschikte man voor haar dochter vindt, onder andere door zijn werk als bouwvakker. Het zorgt ervoor dat de relatie tussen Martha en Sean enorm op de proef wordt gesteld, wat voor schrijnende scènes zorgt.

Aanklacht tegen Shia Labeouf

De film zal ongetwijfeld een ware tranentrekker worden. En ondanks dat het goed is dat er met de film een taboe wordt doorbroken, is er tegelijkertijd een kanttekening waar we niet omheen kunnen. Shia Labeouf kwam vorige maand in opspraak toen zijn ex-vriendin, zangeres FKA Twigs, hem "aanklaagde voor aanranding, misbruik en het aanbrengen van emotioneel leed gedurende hun relatie," zo laat ELLE weten. Ook zangeres Sia, die naar eigen zeggen een relatie met hem aanging, terwijl hij achteraf al in een andere relatie bleek te zitten, geeft aan "emotioneel geleden" te hebben door de acteur.

Schrijnende scène

Deze beschuldigingen maakt een scène in de film extra schrijnend. Op een gegeven moment dwingt Shia's personage Sean zijn vrouw Martha, enkele weken na het verlies van hun dochter, tot sex. Zo stopt hij de hand van Martha hardhandig in zijn broek en doet hij daarna hetzelfde bij haar, terwijl zijn vrouw zichtbaar emotioneel labiel is. Wanneer zij op een gegeven moment zelf haar broek wil uittrekken en dit volgens hem te lang duurt, staat hij woedend op en loopt hij in verhitte toestand weg.

Shia Labeouf reageerde in een e-mail aan The New York Times op de aanklacht, en zei geen excuses voor zijn alcoholisme of agressie te hebben. "Ik heb jarenlang mishandelend gedrag vertoond naar mezelf en iedereen om me heen. Ik heb een geschiedenis waarin ik de mensen om me heen kwets. Ik schaam me hiervoor en voor diegenen die ik daarmee pijn heb gedaan. Ik kan er niet veel meer over zeggen." Later zou hij hebben gezegd dat de meeste beschuldigingen niet waar zouden zijn. Wel liet zijn advocaat aan Variety weten dat Shia inmiddels hulp heeft gezocht. "Shia heeft hulp nodig en hij weet dat."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder