Columnist Eline: "Een nieuw seizoen van Sex and the City? Doe maar niet"

Eline is groot SATC-fan, maar dat vervolg hoeft er voor haar niet te komen

sex and the city
James DevaneyGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Als er één Sex And The City-megafan is, ben ik het wel. Ik heb de serie al pak ‘em beet 638 keer in z’n geheel bekeken en kan me, vind ik zelf tenminste, dus bijna een SATC-geleerde noemen. En juist omdat ik zo’n groot fan ben heb ik zo mijn twijfels over de reboot die deze week werd aangekondigd. Deze gaat And just like that heten en zal ongetwijfeld gaan over de beslommeringen van inmiddels vijftigers Carrie, Miranda en Charlotte. Samantha is de grote afwezige: actrice Kim Cattrall bedankte vriendelijk voor de eer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sex and the City seizoen 7

Sex and the City was destijds baanbrekend. Taboeonderwerpen, van anale seks tot abortus en van IVF tot overspel, werden door de personages Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda openlijk besproken. Vrouwen die complex en grofgebekt waren, en niet per se op zoek naar huisje-boompje-beestje, waren tot op dat moment nog ondervertegenwoordigd in series. Vooral Carrie was misschien wel de eerste antiheldin op televisie en een vat vol tegenstrijdigheden: slim maar oppervlakkig, onzeker en rap van tong, egoïstisch en empathisch. Dit gecombineerd met de styling - die tot op de dag van vandaag invloedrijk is - maakt dat de serie niet voor niets sinds 2004 populair is gebleven.

Fan van Sex and the City

Ik word heel nijdig als mensen (meestal mannen) SATC afdoen als dom en oppervlakkig. Het is een heel hardnekkig misverstand dat een serie die stijl en kleding zo uitbundig viert niet samen kan gaan met intelligentie of inhoud. En als afgestudeerd scenarioschrijver moet ik hier echt even een lans breken voor de personages, verhaallijnen en dialogen, die zo scherp en grappig waren, zo goed op de tijdsgeest inspeelden en een perfecte balans sloegen tussen fantasie (zoals dat Carrie haar appartement in de chique West Village én een designergarderobe kan betalen van één lullige column) en realiteit (want wie is er niet ooit hopeloos verliefd geweest op een onbereikbare man?). Een serie als Girls had nooit gemaakt kunnen worden als SATC de weg niet had geplaveid, wil ik maar zeggen.

Liever geen vervolg Sex and the City

Bekeken door een 2021 bril heeft de serie wel behoorlijk wat problematische punten, zoals het schamele aantal personages van kleur en de stereotyperende manier waarop LGBTQ+ mensen werden vertegenwoordigd. De SATC-films vond ik persoonlijk helemaal niks. Van de scherpte en humor was weinig over en de nadruk was te veel te komen liggen op wie welke designer aan had. En breek me de bek niet open over de verhaallijn in SATC 2 waarin Samantha één vetrolletje heeft en de andere vrouwen doen alsof ze obese is en praktisch uit haar huis getakeld moet worden. Wat mij betreft had er dan ook echt geen vervolg hoeven komen. Hoe lang kun je een concept uitmelken? Maar naar verluidt krijgen de actrices 1 miljoen dollar per aflevering op hun rekening bijgeschreven, dus ja… ik zou het ook wel weten als ik hun was.

Maar laat ik niet te voorbarig zijn met mijn oordeel. Wie weet word ik wel enorm blij verrast door het zevende seizoen. Het staat in elk geval vast dat ik ga kijken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder