Wie is de Mol? reageert op racisme in aflevering 7

Aziatisch racisme wordt nog steeds niet erkend, zo blijkt maar weer in de zevende aflevering van WIDM

wie is de mol
Glamour

"Deden ze dat nou echt? Aziaten uitbeelden door met hun vingers hun ogen tot spleten te trekken?" Het is de vraag die ik mijn gezelschap stel bij het kijken van Wie is de Mol?, om zo te bevestigen of ik het goed heb gezien. De rest van de aflevering blijf ik aan het moment denken, waarbij sommige kandidaten het liedje Gangnam Style van PSY op deze manier uitbeelden. Je zou denken dat iedereen anno 2021 wel weet dat dit racistisch is. Niets is minder waar, zo blijkt maar weer.

Wie is de Mol?

Ik blijk al snel niet de enige te zijn die dit is opgevallen. Op Twitter regent het inmiddels boze reacties. Niet alleen op kandidaten Charlotte Nijs en Marije Knevel, maar ook op de makers van Wie is de Mol? Hoe kan dit in hemelsnaam door de edit zijn gekomen. Voordat dit überhaupt wordt uitgezonden, gaat dit nog langs heel veel mensen. Mensen die met hun eigen ogen hadden moeten zien dat dit toch echt niet kan.

Waar politiek verslaggever van Hart van Nederland, Charlotte Nijs, nog steeds zwijgt in alle toonaarden, heeft afvaller Marije Knevel wél van zich laten horen op social media. "Tijdens de o zo hysterische muziekuitbeeldopdracht maak ik van mijn ogen spleten, omdat ik nadeed wat ik zag gebeuren, en daarbij zeg ik: "Dit kan echt niet," tegen degene naast mij. Want dit is racistisch en niet een grap," luidt haar statement op Instagram.

Aziatisch racisme

Volgens Marije is er in de montage iets fout gedaan, waardoor de hele context naar eigen zeggen wegvalt. "Wat ik zeker weet, is dat niemand dit racistisch heeft bedoeld. Maar wat ik ook zeker weet, is dat Aziaten al hun hele leven horen "het is maar een grap". Dit is precies waar het mis gaat. Het had nooit uitgezonden mogen worden, want daarmee normaliseer je dit. Racisme is niet normaal, en ook niet grappig."

Excuses WIDM

Marije biedt haar excuses aan voor de mensen die ze hiermee heeft gekwetst. Hetzelfde geldt voor de makers van WIDM. Wat dat betreft vind ik het excuus een beetje mosterd na de maaltijd. Hóe kan iedereen dit gezien hebben en heeft niemand gedacht: dit moeten we eruit laten. Maar buiten de fout van de montage, begint het bij de kandidaten zelf. Zij moeten toch beter weten?

Want inderdaad, racisme is niet normaal, en al helemaal niet grappig. Spreek anderen, in dit geval je mede-kandidaten, erop aan en zwijg er niet over. Wijs niet naar de edit, maar kijk naar jezelf. De erkenning van Aziatisch racisme is vandaag de dag nog steeds ver te zoeken. Zij worden vaak vergeten, niet gezien of gehoord. En daar moet nu echt een eind aan komen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wie Is De Mol