Waarom de nieuwe cast van Love Island Zuid-Afrika voor zoveel ophef zorgt

Een realistisch beeld van het echte Zuid-Afrika is ver te zoeken

Love Island is ongekend populair. Na de eerste show in het Verenigd Koninkrijk, werd het concept verkocht aan onder andere de Verenigde Staten, Duitsland en uiteraard Nederland en België. Dit jaar wordt er voor het eerst een Love Island South Africa gemaakt, waarvan de Love Island-kandidaten afgelopen weekend bekend werd gemaakt. En dat zorgde voor de nodige kritiek, zo schrijft The Guardian.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kandidaten Love Island South Africa

Love Island South Africa weet sinds de bekendmaking van de kandidaten de krantenkoppen te halen. Helaas niet in positieve zin. Het nieuwe seizoen van de show blijkt helemaal geen realistisch beeld van Zuid-Afrika weer te geven. Zo bestaan de deelnemers vooral uit witte kandidaten, en doet er van de tien kandidaten slechts één zwarte vrouw mee aan de realityshow. Een pijnlijke conclusie.

Het zien van de kandidaten geeft allesbehalve een goed beeld van de inwoners van Zuid-Afrika weer. Uit cijfers blijkt dat tachtig procent van de bevolking Black African is, terwijl slechts 7,9 procent van de bevolking wit is. Iets wat in Love Island South Africa niet terug te zien is. Om deze reden besloot een van de hoofdsponsors van het programma, loterij LottoStar, zich terug te trekken.

Apartheid Zuid-Afrika

Zelf denk ik gelijk aan de apartheid die pas in 1994 formeel werd opgeheven. We zijn vandaag de dag 26 jaar later, waardoor de casting van Love Island SA op zijn zachtst gezegd misplaatst is. Een columnist van de nieuwskrant City Press schrijft: "Het is onbegrijpelijk dat de cast niet meer divers is in een land waarbij de effecten van de apartheid nog steeds voelbaar en zichtbaar zijn."

Ook de onafhankelijke tv-critici Thinus Ferreira is geschrokken van de kandidaten. "Het programma zou op zijn minst de realiteit van Zuid-Afrika moeten weergeven." De makers van het programma, M-Net, hebben aan lokale media laten weten dat de kijkers in de afleveringen wel meer diversiteit van de Love Island-kandidaten (die later aankomen, red.) te zien krijgen. Al kun je je afvragen waarom dit niet in eerste instantie is gedaan.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder