Samantha Steenwijk over de psychologische impact van De Verraders: "Het was een hel"

Samantha reageert op haar switch en de ietwat pijnlijke opmerking van mede-Verrader Kees

samantha steenwijk
William Rutten

Sinds vorige week is zangeres Samantha Steenwijk één van de meest besproken deelnemers van De Verraders. Terwijl de Getrouwen in het programma eindelijk de eerste Verrader wisten te ontmaskeren (mastermind Diederik Jekel), stond hen ineens een gigantische plottwist te wachten. Samantha voegt zich bij het team van Kees Boot en Holly Mae Brood. Glamour spreekt Samantha over haar deelname aan De Verraders én over haar switch van Getrouwe naar Verrader.

Samantha Steenwijk over De Verraders

Zoals in het programma al naar voren komt, is het spel mentaal een stuk ingewikkelder dan verwacht. Ook Samantha vond het een zwaar proces. “Je bent jezelf niet in het spel," aldus de zangeres. "Ik ben heel eerlijk van mezelf en lieg nooit, dan is het natuurlijk een hel om aan zo’n programma mee te doen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je in een rol zit en dat je dat moet loskoppelen van elkaar, anders word je gek. Ik trek het me dus niet persoonlijk aan. We spelen gewoon een soort ‘Mastermind’ en niet 2.0, maar dan 8.0."

De Verraders tactiek Samantha

Tijdens 'De Verraders' heeft iedereen zijn of haar eigen tactiek om het spel zo goed mogelijk te spelen, zo ook Samantha. Hoe zij Diederik, Kees en Holly op het spoor kwam? "Ik was de enige die een boekje bijhield op mijn kamer. Ik schreef op wie er in welke auto zat, wie er op wie gestemd had, wie er naar wie knipoogde. Als er teams samengesteld werden, keek ik wie er als eerst naar elkaar toe kropen en wie juist niet," vertelt Samantha. "Als je met drie auto's weggaat, is het natuurlijk logisch dat drie verraders zich gesplitst hebben in die drie auto's, dus welke drie hebben niet bij elkaar gezeten? Door steeds meer verbanden te leggen, krijg je ook meer doelwitten en gaat het opvallen dat ze het ook echt zijn."

Samantha ziet de afleveringen van De Verraders op hetzelfde moment als wij. "Het is grappig om het nu terug te zien. Je komt er nu echt achter wie er tegen je gelogen heeft. Ik hoorde bijvoorbeeld in de aflevering van afgelopen zaterdag dat Kees zegt: 'We gaan Samantha even gebruiken en daarna knikkeren we haar er weer uit' - toen dacht ik wel even: wow, dit had ik niet verwacht. Natuurlijk is dit niet persoonlijk, we spelen allemaal een spel en achteraf moet ik er ook om lachen. Het is leuk om te zien hoe iedereen het op zijn eigen manier doet."

Psychologische impact De Verraders

Dat de Verraders een psychologisch spel is, is wel duidelijk. "Het was wel echt even pittig. Ik weet dat meerdere mensen uit de groep hier last van hadden. Je gaat je in de echte wereld ook opeens afvragen wat echt is, en of iemand achterliggende redenen heeft om iets tegen je te zeggen. Je bent natuurlijk even weggeweest en het spel was op dat moment je hele wereld - we hadden niet eens een telefoon. Na het spel word je ineens weer in de 'grote wereld' gezet en dat is dan echt even een hele switch."

Van Getrouwe naar Verrader

En daar was vorige week de enorme plottwist: Samantha ruilt haar rol als Getrouwe in en wordt een Verrader. “Het was heel lastig om ineens van rol te switchen - ik heb geprobeerd om mij nog steeds voor te doen als Getrouwe. Ik zat steeds in mijn hoofd te herhalen: 'Ik ben een Getrouwe, ik ben een Getrouwe.' Of de groep het doorhad? Geen flauw idee. Ik was wel de enige die ze hebben gekend als Getrouwe én als Verrader, dus ze konden bij mij ook als enige het contrast zien."

Ben je benieuwd of het Samantha lukt om zich geheim te houden als Verrader? Kijk dan op zaterdag om 21:35 De Verraders op RTL 4.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder