Waarom iedereen het over de Netflix-documentaire Seaspiracy heeft

De documentaire laat zien hoeveel schade de mens aanricht aan mariene soorten

documentaire seaspiracy op netflix
Netflix/AliTabrizi

Ik lees het overal en hoor iedereen erover. De Netflix-tip van de dag is zonder twijfel de documentaire Seaspiracy. De documentaire legt de zeer verontrustende, wereldwijde corruptie van de visserij bloot. De maker van de documentaire? Ali Tabrizi. "Een filmmaker met een passie voor oceanen laat zien hoeveel schade de mens aanricht aan mariene soorten," aldus de beschrijving van Netflix.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Netflix-documentaire Seaspiracy

Waar de documentaire What The Health voor veel bekenden van mij de doorslag gaf om vegetariër te worden, zou Seaspiracy iedereen die (nog wel) vis eet ook hiervan doen afstappen. Zelf ben ik noch veganist, noch vegetariër. Een poging om als pescotariër door het leven te gaan mislukte een paar jaar geleden ook. Ik ben me er echter wel van bewust dat het eten van zowel vlees als vis niet bijdraagt aan een betere wereld. De documentaire Seaspiracy heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.

Waar ik de eerste minuten van de documentaire gelijk van schrik, is de enorme corruptie die de visserij met zich teweegbrengt. "Als schepen midden op zee zijn en er doen zich problemen voor, dan kunnen ze je overboord gooien," luidt de stem van een onbekende man. Hij benadrukt dat het maken van de documentaire erg gevaarlijk is door de vele risico's. Een teken dat het proces dat voorafgaat aan de vis die op mijn bord belandt allesbehalve zuiver is.

Seaspiracy op Netflix

De docu Seaspiracy werd in eerste instantie gemaakt om de schoonheid van de oceaan te laten zien. Al snel kwam filmmaker Ali Tabrizi erachter dat die schoonheid slechts een illusie is en de impact van de mens op oceanen immens groot is. Niet alleen door de 150 miljoen ton aan plastic die er in de oceaan ligt, maar vooral door de schade van de commerciële visvangst. Zo geeft Seaspiracy een uniek kijkje in de visserij en de schadalen die het met zich meebrengt.

Commerciële visvangst

Naast het doden van prachtige beesten als dolfijnen en walvissen, blijkt ook de visserij zelf zo corrupt als maar kan. Eén van de grote misvattingen: keurmerken wat betreft duurzaamheid die op je gekochte vis staan. Zo laat de documentaire zien dat vis nauwelijks tot niet diervriendelijk wordt gekweekt. Tel daarbij op dat ook slavernij nog steeds een probleemfactor is in de visserij en niet alleen dieren, maar ook mensen vrezen voor hun leven.

Kortom: dat stukje zalm, tonijn of andere soort vis dat vanavond misschien op je bord verschijnt, ziet er toch ineens een stuk minder lekker uit als je de documentaire Seaspiracy achter de rug hebt. Een ware eye-opener? Zonder twijfel. Volgens Seaspiracy is er dan ook maar één manier waarop we met zijn allen een eind kunnen maken aan de jacht op dolfijnen en walvissen, de corrupte commerciële visvangst en de slavernij op zee: stoppen met vis eten.

Bekijk hieronder de trailer van Seaspiracy.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder