Deze kandidaten staan in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival

Deze acts strijden voor een plek in de finale naast Jeangu Macrooy

Dinsdag is het eindelijk zover, de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2021! Door de winst van Duncan Laurence is Nederland voor het eerst in ruim veertig (!) jaar het gastland van het programma. Jeangu Macrooy vertegenwoordigt ons land in Rotterdam Ahoy met zijn nummer 'Birth Of A New Age' én zit dus meteen in de finale. Maar wat kunnen we verwachten van de andere kandidaten? Hieronder de deelnemers die in de eerste halve finale staan.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
 1. Litouwen: The Roop - Discoteque
  The Roop opent het Eurovisiebal met een combinatie van disco, funk en elektronische muziek, inclusief een bijbehorend dansje en knalgele outfits. Na verluid behoort de groep tot de favorieten van de avond.

 2. Slovenië: Ana Soklič - Amen
  De eerste power ballad van de avond. En niet zomaar één - voor het eerst is de achtergrondzang al van tevoren opgenomen (dat was voorheen niet toegestaan). Hierdoor lijkt het alsof er een groot gospelkoor met de zangeres meezingt.

 3. Rusland: Manizha - Russian Woman
  Met een gigantische, rijdende (!) jurk werkt de zangeres toe naar de climax van haar nummer over het groeiende zelfbewustzijn van vrouwen in haar thuisland. Op achtergrondschermen - in de vorm van een groot mozaïek - wordt Manizha ondersteund door meezingende Russische vrouwen.

 4. Zweden: Tusse - Voices
  In de afgelopen negen edities eindigde Zweden acht keer bij de bovenste zeven en is dus zeker één van de succesvolste Eurovisielanden. De Zweeds-Congolese zanger Tusse is bekend in eigen land doordat hij in 2019 Swedish Idol won.

 5. Australië: Montaigne - Technicolour
  Australië is dit jaar de grote afwezige op het Songfestival. Vanwege corona mocht de zangeres niet naar Rotterdam reizen. Wat zien we dan wel? Een opgenomen back-up-tape (die ieder land uit voorzorg moest maken). De preview zag er in ieder geval kleurrijk uit!

 6. Noord-Macedonië: Vasil - Here I Stand
  Een Disney-achtige ballade in een donkere setting: Vasil maakt voor Noord-Macedonië met zijn sterke geluid zeker een grote kans om in de finale te staan.

 7. Ierland: Lesley Roy - Maps
  Als alles volgens plan verloopt - het ging nog niet helemaal zoals gewenst bij de repetities - zal de zangeres door een sprookjesboek lopen door middel van bewegend decor op het podium.

 8. Cyprus: Elena Tsagkrinou - El Diablo
  Cyprus zet na het succes van 2018 opnieuw in op een danstrack. Het nummer van Cyprus zorgde dit keer voor een kleine mediastorm vanwege het controversiële onderwerp: de zangeres zingt over liefde voor de duivel.

 9. Noorwegen: TIX - Fallen Angel
  Engelenvleugels, een zonnebril en een witte bontjas. Niks is te gek bij zanger Tix, die zingt over zijn pestverleden. Hij zit met kettingen vast aan zwarte demonen die om hem heen dansen.

 10. Kroatië: Albina - Tick-Tock
  Yes, daar is het vuurwerk! Met een opzwepend popnummer en vier dansers zingt zangeres Albina in een stoere look over het doorbreken van een negatieve spiraal.

 11. België: Hooverphonic - The Wrong Place
  Ons buurland doet dit jaar mee met Geike Arnaert (bekend van haar hit Zoutelande met BLØF) en levert een sfeervol, donker optreden waarin de camera cirkelt draait rondom de zangeres.

 12. Israël: Eden Alene - Set Me Free
  Ze zou vorig jaar Israël vertegenwoordigen met het nummer 'Feker Libi', maar dit jaar doet ze mee met haar nieuwe nummer - een vrolijk exemplaar met extreem hoge noten. Of het douze points waard is weten we niet, maar de zangeres wint in ieder geval de prijs voor het meest bijzondere haar: ze draagt haar dreadlocks als een kroon.

 13. Roemenië: Roxen - Amnesia
  Roemenië gaat dit jaar voor een casual look: zangeres Roxen draagt een simpele trui. De repetities waren vocaal gezien nog niet in topvorm, maar toch hebben de bookmakers hoge verwachtingen.

 14. Azerbeidzjan: Efendi - Mata Hari
  De looks van Efendi lijken ietwat geïnspireerd op Ariana Grande. Leuk weetje: drie Nederlandse songwriters schreven mee aan het lied van Azerbeidzjan.

 15. Oekraïne: Go_A - Shum
  Het was even spannend voor Oekraïne, toen de zangeres ineens ziek werd en in quarantaine moest. De Nederlandse Emmie van Stijn vulde haar tweede repetitie op, maar hoeft de halve finale toch niet te zingen. Kateryna Pavlenko testte negatief en kan dinsdag zelf optreden.

 16. Malta: Destiny - Je Me Casse
  De laatste act van de avond gaat naar Malta: één van de topfavorieten van het Eurovisie Songfestival. Met een zilveren glitterjurk en achtergrondzangeressen in knalroze pakjes schittert de zangeres met haar popnummer. Haar grootste concurrenten zijn Frankrijk en Italië, die in de tweede halve finale staan.

  Ben je benieuwd wie er doorgaan naar de finale? De eerste helft van de halve finale is dinsdag 18 mei te zien op NPO1.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder