De beste documentaires over Nederland: deze docu's tonen ons land op een andere manier

Van Achter de Wallen tot Molukkers in Nederland

twee mensen met een muur achter hen
Teledoc Campus / Maar je achternaam is toch Marokkaans?

Als je denkt aan documentaires over Nederland gaat het vaak over het landschap, de dijken of oppervlakkige geschiedenis. De docu's in dit rijtje zijn net wat anders: ze gaan over seks, racisme, actualiteit, identiteit en geschiedenis - alles komt voorbij.

De beste Nederlandse documentaires

Deze Nederlandse documentaires zijn informatief, leerzaam en pakkend. Komen ze:

Achter de Wallen

De VICE documentaire-serie ‘Achter de wallen’ geeft je een kijkje achter de schermen van één van Amsterdams’ oudste en bekendste toeristenattracties ter wereld: De Wallen. Maar ook voor Amsterdammers of “dagjes mensen” is het gebied geen onbekend terrein. Toch weten mensen vaak niet wat er achter deze complexe en interessante wereld schuilt. VICE weet op laagdrempelige en interessante wijze een kijkje te geven in het leven en systeem die verborgen zitten achter de welbekende red lights.

Bekijk Achter de Wallen hier

Zwarte Limburgers

Tijdens de bevrijding door de Canadezen en de Amerikanen kwamen veel Afro-Amerikaanse soldaten mee om Nederland te bevrijden. Net als bij witte soldaten het geval was, ging deze bevrijding soms gepaard met het verwekken van kinderen bij het bevrijdde volk. Maar wat nou als de verwekker zwart is, in een tijd waar het hebben van een kleur nog niet ‘geaccepteerd’ wordt? Deze documentaire vertelt het verhaal van naoorlogse kinderen van kleur in hartje Limburg. Racisme, discriminatie, seksueel misbruik, seksisme en misogynie worden openhartig besproken.

Bekijk Zwarte Limburgers hier

Hans betaalt de schade

'Hans betaalt de schade' refereert aan een zin uit het hiphop-lied van Lassa, Delivio, Chivv en Henkie T. Het gaat over meiden die hun eten, drinken, vakanties en kleding graag laten betalen door zogenaamde ‘Hansjes’. De Videoland-docu geeft een kijkje in de grote wereld van de Hansjes en Grietjes en laat zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat en wat de schaduwzijde is van deze schijnbaar 'onschuldige’ wereld.

Bekijk Hans betaalt de schade hier

Moeders springen niet van flats

De moeder van documentairemaker Elena Lindemans worstelt al lange tijd met een ondraaglijk lijden op het moment dat ze om euthanasie vraagt. Het verzoek wordt afgewezen, waarna ze haar leven zelf beëindigt. In de documentaire gaat Elena terug naar toen. Waarom konden of wilden haar artsen haar niet helpen? Zouden ze dat nu wel hebben gedaan? Hoe tekende die sprong de levens van haar familieleden en van de anonieme toeschouwers, zoals de bewoners van de flat? De docu is hier te zien.

Bekijk Moeders springen niet van flats hier

Maar je achternaam is toch Marokkaans?

In deze documentaire bespreekt regisseur A.H. de strijd die hij voert met zijn familie, en de druk die hij voelt om zich verbonden te voelen met zijn Marokkaanse identiteit. Ondertussen voelt hij zich Nederlander, wat de afstand tussen hem en zijn ouders alleen maar laat toenemen. In de documentaire voert hij gesprekken en discussies over religie, cultuur en identiteit.

Bekijk Maar je achternaam is toch Marokkaans? Hier

Molukkers in Nederland

Molukkers zijn dit jaar zeventig jaar in Nederland. Veel mensen leggen bij Molukkers de link met de Tweede Wereldoorlog en de koloniale geschiedenis. Maar weinig mensen zijn zich bewust van de trauma’s, valse beloftes en het verraad dat Molukkers is aangedaan bij hun reis en komst naar Nederland. De documentaire vertelt het verhaal van de Molukkers op emotionele en persoonlijke wijze. In tegenstelling tot de eerste vijf documentaires is deze nog in volle gang. ‘Molukkers in Nederland’ is sinds 19 mei iedere week op woensdag om 20.30 uur te zien op NPO 2.

Bekijk Molukkers in Nederland hier

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder