Toen Milou Deelen (21) aan het werk was bij de horecaplek de Waterkant in Amsterdam

Wat waren de positieve reacties?
"De mensen die dicht bij mij staan reageerden wel heel positief op de situatie. Ze leefden in maart al erg met me mee en lieten nu weer weten dat ze trots zijn en het goed vinden dat ik die brief heb durven schrijven. Ik kreeg ook veel reacties van vrouwen die zichzelf herkennen in mij en mijn situatie. Er zijn veel meer vrouwen die zoiets hebben meegemaakt, maar er niet voor durven uitkomen. Een negatieve reactie die ik vaak heb gekregen, is ‘Het is wel héél toevallig dat hetzelfde meisje dit weer overkomt. Het zal wel aan haar liggen.’ Zulke mensen leggen de schuld bij mij neer. Maar dat is onzin, want het gebeurt heel vaak. Het gaat er niet om of ik het zeg of iemand anders. Er wordt gewoon te weinig over gepraat."

Kwam je zelf met het idee om een brief te schrijven?
"Ja, het voorval bij de Waterkant zat me totaal niet lekker. Toen dacht ik: ik schrijf het gewoon op. Niet alleen in de hoop dat hij het leest, maar ook dat andere mensen het lezen. Natuurlijk hoop ik dat de man in kwestie door de brief te lezen beseft dat wat hij deed fout en onbeschoft was. Maar ik wil hiermee ook een groter onderwerp aansnijden. Seksisme moet bespreekbaar worden gemaakt. Het is zoveel groter dan ongevraagd een ongepaste foto maken. Ik wil het probleem van het social mediatijdperk van nu aankaarten. We leven in een tijd waarin alles gedigitaliseerd is, social media een grote rol speelt en iedereen een camera op de telefoon heeft. Er komt bijvoorbeeld waarschijnlijk een fotoverbod in zwembaden. Dat we hierover discussiëren, vind ik goed, want het is zo makkelijk om een belastende foto te maken. Ik vind het belangrijk dat we praten over dit soort onderwerpen en over hoe we daarmee om moeten gaan."

"Het wordt tijd dat mannen en vrouwen gelijk behandeld gaan worden"

Waar denk je dat het probleem van dit soort seksistische acties ligt?
"De man zat hier fout, dat is zeker. Maar het ligt ook aan de maatschappij. Er wordt tegenwoordig veel gedaan aan 'victim blaming'. Mensen zeggen vaak dat vrouwen die zoiets overkomt het zelf uitlokken. Het ergste is nog wel dat die vrouwen dat vaak nog gaan geloven ook. Zo wordt het probleem onterecht bij een meisje gelegd, dat eigenlijk slachtoffer is. Dat blijkt ook uit de reacties op social media. Het hele voorval wordt door veel mensen out of context getrokken. Dat is de schaduwkant van social media. Je kunt je verschuilen achter een anonieme computer en zo allerlei dingen roepen, zonder echt na te denken over de gevolgen. Dat is heel gevaarlijk. Op die manier vindt er ook makkelijk slutshaming plaats."

Voel jij je door alles wat je hebt meegemaakt geremd in het dragen van bepaalde kleding of in je dagelijkse omgang met mensen of situaties?
"Nee, juist niet. Als ik eraan zou toegeven, door bijvoorbeeld opeens geen korte rokjes meer te dragen, dan geef je je over aan de man. We moeten juist proberen om die trend te doorbreken. Ík bepaal wat ik aandoe. Niemand, maakt niet uit van welk geslacht, heeft het recht om daar misbruik van te maken door middel van een belastende foto. Het zijn niet alleen mannen die aan slutshaming doen. Ook vrouwen hebben hier een aandeel in. Dat begrijp ik al helemaal niet, want wij vrouwen zouden elkaar moeten steunen in de strijd naar gendergelijkheid."

Zie je jezelf als een feminist?
"Jazeker. Veel vrouwen willen zich niet associëren met het feminisme, omdat dat gepaard zou gaan met het haten van mannen, onaantrekkelijkheid of ongeschoren oksels. De term heeft een negatieve connotatie. Bij een feminist ziet men een boze tante uit de jaren ’70. Maar dat slaat nergens op, want als feminist ben je gewoon vóór gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Er is niet één soort feminist. Een feminist kan net zo goed aantrekkelijk of onafhankelijk zijn. We should all be feminists, dat vind ik oprecht. We leven in 2017, het wordt tijd dat mannen en vrouwen gelijk behandeld gaan worden. Een feminist haat mannen trouwens ook absoluut niet. Mijn open brief was ook geen aanval tegen alle mannen, of iets dergelijks. Er zijn gelukkig ook genoeg mannen die niet seksistisch zijn en die wél goed omgaan met zo’n situatie. Mijn mannelijke collega’s bij de Waterkant reageerden bijvoorbeeld echt goed op de situatie. Ik voel me überhaupt heel erg veilig bij de Waterkant, dus een shout out naar hen is meer dan terecht."

"Durf er iets van te zeggen"

Wat zou je Glamour-lezeressen willen meegeven?
"Dat ik het heel belangrijk vind dat je je als vrouw nooit en in geen enkele situatie minderwaardig voelt ten opzichte van de man. Mannen en vrouwen zijn gelijk aan elkaar. Als je in een situatie komt waarin je benadeeld wordt als vrouw, moet je daarvoor durven uitkomen. En het is, volgens mij, belangrijk dat je niet verandert door zo’n situatie. Want dan wordt het probleem nooit opgelost. Ga vooral niet denken dat het aan jou ligt en dat je slutshaming op jezelf hebt afgeroepen. En durf er iets van te zeggen. Er zijn genoeg lieve mensen op de wereld die je wél willen helpen!"