Europa is eruit: de zomertijd wordt afgeschaft

Tik, tak, tik, tak

zomer-wintertijd
Fredrik Öhlander Unsplash

Elke laatste zondag van maart en oktober verzetten we netjes onze klokken één uur, wat voor velen onder ons voor verwarring zorgt. Zo ontstond de discussie over het wel of niet afschaffen van de zomer- en wintertijd. Daar is nu uitspraak over gedaan.

Zomertijd
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei eerder over de afschaffing van de zomertijd: “De mensen willen het, dus we gaan het doen”. Dat de mensen het willen, bleek te kloppen: tachtig procent van miljoenen Europeanen stemde voor de afschaffing van de zomertijd.

De uitspraak
Gisteren tijdens de Europese Troonrede in Staatburg gaf Jean-Claude ons het verlossende antwoord: vanaf 2019 wordt de zomertijd officieel afgeschaft en is het verzetten van de klok geen Europese regel meer.

What to do?
Elk land dat lid is van de Europese Unie mag zelf beslissen of ze de klok blijven verzetten of niet. Het is wel de bedoeling dat buurlanden dit besluit samen nemen, om te voorkomen dat er te veel verschillende tijdzones ontstaan. In maart 2019 moeten alle lidstaten hun definitieve keuze maken of ze voor zomer- of wintertijd kiezen.

Wintertijd
Eind oktober dit jaar moet de klok nog wél gewoon verzet worden naar de wintertijd. Dat betekent dat de klok één uur achteruit gaat. Oftewel: één uur langer slapen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten