Dronken tieners krijgen voortaan een blaastest op het Varendonck College

Alle tieners zeggen ja...

dronken-jongeren-blaastest
Parker Gibbons Unsplash

De rector van het Varendonck College in Asten-Someren (Brabant) is er klaar mee. Steeds vaker zitten er leerlingen dronken in de les. De school is het zat en gaat maatregelen treffen. Leerlingen met een kegel moeten voortaan een blaastest afleggen. "De grens is bereikt. Ik hoop dat er nu een discussie op gang komt, want dit is niet normaal", zegt rector Irma van Nieuwenhuijsen.

Dronken in de klas
De rector heeft geen cijfers, maar de school merkt al enkele jaren dat leerlingen na een kermis of bierfeest in toenemende mate dronken op school verschijnen. De schoolleiding maakt zich grote zorgen.

Vier keer meer
Bureau HALT heeft wel cijfers. Na het festival Heise Bierfeesten in Brabantse Someren-Heide en Zum Schloss in Someren-Eind werden afgelopen zomer 63 jongeren onder de 18 jaar doorverwezen naar Bureau HALT. Dit omdat ze werden betrapt met alcohol. Voor de goede orde: dit is vier keer meer dan het aantal dat normaal in een héél jaar wordt doorverwezen. Een flinke stijging dus.

Een veilige omgeving
De rector zegt buiten de school geen invloed op de kinderen te hebben, maar wil binnen de schoolmuren een veilige omgeving voor ze creëren. Dat wordt een stuk lastiger wanneer er dronken leerlingen in de klas zitten. “De leerling in kwestie is zichzelf niet, kan zijn aandacht niet op een goede manier bij de les houden of veroorzaakt een sfeer die ook voor anderen belastend is.”

De grens is bereikt
“Als kinderen dronken zijn, dan moet je daar iets mee doen. Alcohol is een onderdeel van de cultuur en van folklore hier en daar mag je bijna niets vinden", constateert de rector. ,,Dan is de vraag: laten we dit gebeuren of vinden we hier iets van? Wij vinden dat je het niet onder het tapijt moet vegen. Ik gun iedereen zijn lol, maar de grens is bereikt. Laat de discussie nu maar ontstaan."

Blaastesten
Daarom is ervoor gekozen om blaastesten af te nemen. Leerlingen van de derde tot zesde klas die de indruk wekken alcohol in hun bloed te hebben, worden verzocht de les te verlaten. Zij moeten zich melden bij de opvangcoördinator. Vervolgens worden de ouders gebeld om toestemming te vragen voor een blaastest, zodat het promillage vastgesteld kan worden. Wanneer de ouders geen toestemming geven, neemt de school zelf maatregelen. Welke dat zijn, is nog onduidelijk.

Geen politie betrokken
Er komt bij de blaastest geen politie aan te pas. Wanneer de test positief uitvalt, worden de ouders gevraagd om hun kind op te halen. De gemiste lestijd zal dan op een ander moment ingehaald moeten worden. Er komt bij de blaastest overigens geen politie aan te pas.

Bron: AD

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten