Jamie Li breekt het internet met haar boek Sexy, but tired, but sexy

Laten we het even écht hebben over het boek

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Jamie-Li breekt het internet. Het boek Sexy, but tired, but sexy is drie weken uit als Tim Hofman op instastories kritiek uit op de inhoud. Hij wil een tegengeluid geven en dat lukt. Binnen een paar uur zie ik de opiniestukken voorbij komen over het boek. Het NRC kopt met: 'Seksistisch, maar populair, maar seksistisch.' Upcoming schrijft: “Alle meisjes en vrouwen van Nederland trek je alsjeblieft niks aan van dit boek.' Geprikkeld door de ophef, lees ik het boek in een ruk uit en vertel ik je met alle liefde en in de naam van sisterhood wat je niet weet over het boek.

De 31-jarige vlogger lijkt geen filter te hebben. Je leest het boek alsof je met haar na een fles wijn, of twee, aan de keukentafel zit. Het is al na twaalven en als alle onderwerpen de revue hebben gepasseerd, komen we op het hot topic.

Kamp konijn
Mannen zitten altijd in kamp konijn! schreeuwt ze net iets te hard. We gieren van de foute uitspraak en maken grapjes over hoe onze vent er steeds maar op wil. Ik herken de passages uit het boek als de heimelijke gesprekken die ik met mijn jeugdvriendinnen voerde toen we achttien waren. Als 'criticus' lees je bodyshamende en seksistische stukken. Dat is niet goed te praten, maar ik lees het boek alsof ze een vriendin van me is. Ze schrijft over haar onzekerheden over haar lichaam met putjes en haar flubberbuik. Hoe ze die onzekerheden zo praktisch mogelijk probeert op te lossen en vervolgens relativeert: “Kraait waarschijnlijk überhaupt geen haan naar jouw ‘zwakke plekken,’ behalve jijzelf, maar het gaat ook om jou. Jij moet je lekker voelen.”

Céline box bag
Haar gelijkwaardigheid meet ze niet aan Simone de Beauvoires notie van emancipatie, om de vrouw niet te begrenzen tot iemand die in relatie staat tot de man, haar vriend. Net zoals een profvoetballer zijn mate van succes niet per se meet aan hoeveel werken hij van Nietzchse heeft gelezen. Emancipatie is voor Jamie haar financiele onafhankelijkheid. Zo vertelt ze over de aankoop van de Céline Box bag die €3100 kost.
“Ik ben dertig en ik heb zojuist de tas van mijn dromen kunnen kopen. Dit is wat ik tien jaar geleden al wilde. Dit is mijn Porsche, mijn Rolex, mijn overwinning. Mijn symbool voor een selfmade woman."

Foute one-liners
Waar media en opiniemakers meteen vielen over het hoofdstuk hoe je jouw man tevreden houdt, met daarin vileine zinnen zoals: 'if you don’t another (wo)man will'. Lees je in de pagina's erna de nuances die in de one-liners missen. Lees het boek niet als een lifestylegids, maar als een dagboek van een (getrouwde) moeder. Een vrouw die haar relatie liefdevol en gepassioneerd wil houden en hiervoor zet ze een pornootje op om in de mood te komen. Of ze laat zich masseren door haar vriend tot ze tot het punt komt, dat zij haar vriend wil bespringen. Niet omdat het moet, maar omdat zij het zo wil.

Dagboek
Dit is een vrouw die haar waarheid heeft opgeschreven. Of zoals feministe Gloria Steinem in Revolution from Within schrijft: 'I began to understand with a terrible sureness that we teach what we need to learn and write what we need to know." Dit boek is er eentje met een persoonlijke pen. Ze deelt met ons haar innerlijk dialoog. Het is de checklist waaraan ze het succes van haar leven meet en die is hard. Dat ze dat aan lijkt te kunnen, vertoont kracht. Ze weet dit zelf, benoemt het meerdere malen dat ze nooit 'klaar' zal zijn. Jamie's perfecte sexy vrouw is gebaseerd op de ideale vrouw uit de jaren vijftig, maar dan met ook nog een succesvolle carrière. De vrouwen die het gekapte en gelakte keurslijf van Jamie Li genadeloos bashen, realiseren zich niet dat ze een kloof creëren tussen vrouwen die met Jamie Li de wijn leeg drinken en zichzelf. Als je iemand wil overtuigen van jouw punt, wees dan empatisch. Verplaats je in de ander, het laatste wat Jamie Li nodig heeft is nog meer vrouwen die streng voor haar zijn. Ze is voor zichzelf al streng genoeg.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten