Vanaf 1 juli 2019 mag je niet meer appen of bellen op de fiets

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil een norm gaan stellen

Bicycle, Bicycle wheel, Bicycle part, Blue, Bicycle frame, Cycle sport, Bicycle handlebar, Vehicle, Track cycling, Bicycle tire,
Carl Nensen - Unsplash

Vanaf 1 juli 2019 geldt er een algeheel verbod in het verkeer op het gebruik van mobiele elektronische apparaten (mobiels, laptops, muziekspelers en camera’s). Ofwel: ook niet meer appen en/of bellen op de fiets. Dit verbod geldt sinds 2002 al voor gemotoriseerd verkeer.

Wetsvoorstel
Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vereenvoudiging
Ook de handhaving wordt vereenvoudigd. Betrapt de politie iemand achter het stuur met een mobieltje, dan hoeft de persoon niet te worden aangehouden. Het kenteken wordt geregistreerd en de boete wordt digitaal afgehandeld.

Makkelijk te handhaven
Volgens de politie is ook voor fietsers het verbod makkelijk te handhaven. Dit omdat het zichtbaar is als een fietser op zijn telefoon zit.

Risico's
Van Nieuwenhuizen denkt dat fietsers zich over het algemeen bewust zijn van de risico’s wanneer er wordt geappt of gebeld op de fiets. Toch is de verleiding om het te doen te groot.

Norm stellen
De minister wil een norm stellen: "Als je een voertuig in het verkeer bestuurt, wat voor voertuig dat ook is, dien je geen mobiel elektronisch apparaat vast te houden." Er is geen onderzoek bekend waaruit is gebleken dat fietsers ernstig gewond raken of overlijden door telefoongebruik op de fiets: "Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel."

Bron: NRC

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten