Stelende gasten kosten horecagelegenheden duizenden euro's per jaar

'Alsof wij een soort vrijplaats zijn voor kleptomanen.'

image
Alex Holyoake - Unsplash

Terraseigenaar Olaf Taling van The Coast in Monster is er klaar mee: “van peper- en zoutstelletjes tot aan kussens en bestek; gasten nemen werkelijk van alles mee,” vertelt hij aan het AD. Het zijn kleine dingen die gestolen worden, maar toch kost dit horecagelegenheden per jaar duizenden euro’s.

Advertentie - Lees hieronder verder

Strafbaar feit
Taling weet niet of de ‘graaiende bezoekers’ doorhebben dat ze een strafbaar feit plegen. “Ik ga ervan uit dat ze dit in een winkel niet doen. Het lijkt wel alsof in de horeca andere regels gelden. Hier worden dingen 'toegeëigend' in plaats van gestolen. Alsof wij een soort vrijplaats zijn voor kleptomanen, Hier kan en mag álles, het vrije leven!'', zegt Taling cynisch.

Kind van de rekening
De terraseigenaar heeft overwogen om dit soort streken door te voeren in de prijzen. “Dan draait de gast hiervoor op. De koffie en cola worden dan voor iedereen duurder - ook voor de onschuldigen.'' Maar nee, vervolgt hij stellig, ,,zover mag het nooit komen. Toch moet het probleem écht een keer onder de aandacht worden gebracht. Stop er alsjeblieft mee.''

Kleptomane gasten zijn overal
The Coast is niet de enige gelegenheid waar gasten stelen. Bij de Boterwaag aan de Grote Markt in Den Haag kampen ze ook met kleptomane bezoekers. Werkelijk alles wordt meegenomen: zeep, planten, prullenbakjes, porselein en zelfs reserveringsbordjes. Volgens bedrijfsleider Marieke Deltenre wordt er later op de avond meer gestolen: “daarin speelt alcohol absoluut een rol. Morele waarden worden dan aan de kant geschoven.”

Rebels
Ook Dima Sadoon, leidinggevende van Luden op het Plein in Den Haag beaamt dit: “Wie een glaasje te veel op heeft, kan rebels worden. Er ontstaan dan bijvoorbeeld weddenschappen die mensen nuchter nooit zouden houden.''

Aangifte doen
Bernadet
Naber, woordvoerder van Koninklijke HorecaNederland adviseert horecaondernemers om aangifte te doen: “We zien dat dat vaak niet gebeurt, vooral niet als het gaat om kleine dingen. Toch is het wel degelijk van belang. Al is het maar om het probleem kenbaar te maken.''

Advertentie - Lees hieronder verder

Bewustwording is de eerste stap
Sadoon moet hier een beetje om lachen. “Een melding maken van een gestolen peper- en zoutstelletje. Ik zou mezelf bijna voor lul zetten!” Daarnaast kost zo’n melding best veel moeite. “De drukte is al bijna niet bij te benen. Laat staan als we voor ieder vergrijp aangifte gaan doen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Laten we hopen dat dit artikel daaraan bijdraagt.”

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten