Onderzoek wijst uit: drie op de vier studenten voelt zich emotioneel uitgeput

Weg met die tentamenweken

Students studying
Unsplash

Je studententijd. Voor veel mensen een leuke, maar ook drukke periode in hun leven. Werkgroepen en colleges voorbereiden, daarnaast nog studeren voor tentamens. Maar ook nog een eventueel bijbaantje, een studenten- of studievereniging, de nodige avondjes in de kroeg, sporten en ga zo maar door. Al deze factoren brengen veel stress met zich mee.

Emotioneel uitgeput
Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat drie op de vier studenten emotioneel uitgeput is. Ze voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie.

Groeiend probleem
De bond wil dat dit groeiende probleem beter wordt herkend en aangepakt. Bovendien heeft een op de drie studenten volgens het onderzoek een verhoogde kans op een burn-out.

Meer aandacht
Volgens de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, Tariq Sewbaransingh, moet er meer aandacht besteed worden aan het voorkomen van emotionele uitputting. Aan RTL Nieuws vertelt hij: “We moeten op hogescholen en universiteiten leren hoe je stress en burn-outs kunt herkennen.”

Tentamenweken afschaffen
Volgens Sewbaransingh zou het helpen om de werkdruk te verspreiden. Zo is hij van mening dat tentamenweken geschrapt moeten worden. “Alle tentamens in dezelfde week plannen, dat is een soort trechter. Het is veel te druk.”

Studyhacks
Om deze stressvolle periode goed door te kunnen hebben wij een aantal studie hacks voor je op een rijtje gezet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten