Net ouder van een kersverse plant? Zo gaat je telg niet binnen een week dood

8 tips om je planten in leven te houden (het kost minder tijd dan je denkt)

zo houd je een plant lang in leven
mooiwatplantendoen

Je koopt een prachtige groene plant om je huis een beetje op te fleuren, maar het onderhouden van je decoratie blijkt toch iets moeilijker dan gedacht. Herkenbaar? Met deze tips houd je je planten zo lang mogelijk in leven. Zo verander je in no time van een planten rookie in een expert!

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
 1. Gebruik je koffiedrab als kunstmest
  Zet jij je koffie nog met filter? Dan is deze tip van Popsugar perfect voor jouw groene vrienden. Wanneer je filterkoffie zet (met zo’n zakje waar je koffiepoeder en water overheen doet) bewaar dan de ‘drab’ die overblijft in de filter. Meng de koffiedrab met de aarde van de plant. Koffie heeft een hoog zuurgehalte waardoor ongewenste beestjes – zoals slakken en mieren - wegblijven bij de plant .
 2. Verplaats je plant niet
  Planten leven langer als je ze niet continu verplaatst. Bedenk dus van tevoren waar je je nieuwe plant neerzet. Let hierbij op dat je plant genoeg (maar niet teveel) zonlicht krijgt.
 3. Verpotten
  Wat wél belangrijk is, is om je plant te verpotten na aanschaf. Zo krijgen de wortels meer ruimte om te nestelen en lukt het je plant om te groeien. Vraag in het tuincentrum wel advies over de aarde. De ene plant heeft meer mineralen nodig dan de ander. Mooiwatplantendoen geeft als extra tip om bij dit klusje altijd te kiezen voor een pot die anderhalf keer groter is. Til je plant met veel liefde en rust over, zodat de wortels niet afbreken.
 4. Gebruik gekookt water
  Het toevoegen van meer voedingsstoffen in het water uit de kraan is niet zo moeilijk en helemaal gratis. Het water waarmee je je groente of eitje kookt, kun je goed gebruiken voor je planten. Dit water heeft namelijk de voedingsstoffen uit het eten gezogen. Laat het gekookte water wel even afkoelen voor je het aan je planten geeft.
 5. Maak je eigen watersysteem
  Als je langere tijd van huis weg moet, weet je al hoe laat het is: Bye bye kleine groene vrienden. Dit hoeft vanaf nu niet meer. Je kunt heel makkelijk je eigen watersysteem maken van een wijnfles. Vul de wijnfles met water en steek hem ondersteboven zo diep mogelijk in de aarde. De plant wordt zo telkens van genoeg water voorzien terwijl jij lekker een weekendje naar Rome bent.
 6. Wat 'zegt' je plant?
  Zie je bruine stukken om de randen van het blad? Dat betekent dat je groene vriend te weinig water krijgt. Gele bladeren betekenen daarentegen dat ze te veel krijgen. Een vochtmeter kan je helpen om gele of bruine bladeren voor te zijn! Een gezonde plant in huis, maar nog op zoek naar een stijlvolle plek? Probeer je plant eens voor een spiegel te zetten. Op die manier lijkt het alsof je huis nóg groener is.
 7. Hoe zit het ook al weer met water en licht?
  Iedere plant is anders, maar een vuistregel is dat je plant eens per week een flinke slok water wil. Laat je bij aankoop van de plant adviseren op welke manier jij hem het beste kunt verzorgen. Is dat via een gieter, onderdompelend of juist aan de hand van nevel? Een plant wil vaak niet de hele dag in de zon staan, kies dus voor een plek met halfschaduw.
 8. Stof je planten af
  Wanneer je het huis aan het afstoffen bent, mag je vanaf nu je planten ook meenemen. Planten ademen via hun bladeren en als deze helemaal onder de stof zitten, krijgen ze geen adem.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wil je weten