Dit is volgens een opvoedkundige de beste leeftijd om uit huis te gaan

Klinkt logisch

uit-huis
Court Prather Unsplash

Woon je nog in 'Hotel Mama' of heb je je eigen stekkie al? Misschien kun je iets met het advies van opvoedkundige Marina van der Wal. Ze vertelt aan Libelle wat de beste leeftijd is om uit huis te gaan én geeft daar een interessante verklaring voor.

Moven
Bij je ouders wonen betekent - als het goed is - dat je je geen zorgen hoef te maken over het avondeten, de was en schoonmaaktaken. Het advies van opvoedkundige Marina is om hiervan te genieten tot je achttiende, daarna is het verstandig om uit te vliegen.

Marina legt uit
De reden, volgens Marina? “Door je hele leven heen heb je gevoelige perioden waarin je dingen makkelijker leert dan later. Kijk bijvoorbeeld naar kleine kinderen die allemaal in dezelfde periode leren lopen of beginnen te brabbelen. Ook de puberteit is zo’n periode: het adolescentenbrein leert dan goed van zijn eigen fouten."

“Pubers hebben ook nog geen grote verantwoordelijkheden: ze hebben hun studie en studentenkamer die ze moeten onderhouden, misschien nog een gezamenlijke keuken die ze volgens het schoonmaakrooster moeten schoonmaken, en dat is het. Als ze dat een keer vergeten, zijn de gevolgen nog niet zo groot, maar zo leren ze wel omgaan met verantwoordelijkheden.”

Spek en bonen
“Als je eenmaal een eigen huis hebt met een hypotheek, dan zijn de verantwoordelijkheden vele malen groter. Als je dan een fout maakt, zijn ook de gevolgen groter,” aldus Marina.

Bottom line
Conclusie: het is beter om op jonge leeftijd fouten te maken, omdat de gevolgen hiervan minder groot zijn. Eerder uit huis gaan helpt hierbij, je leert hierdoor omgaan met verschillende verantwoordelijkheden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten