Onderzoek wijst uit: pizza is ongeveer net zo verslavend als drugs

En dat is niet de enige overeenkomst tussen de twee (verslavende) middelen

pizza-verslaving
Fancycrave Unsplash

Eerlijk is eerlijk, pizza smaakt altijd goed: als snack, als avondeten, na het stappen en - voor de waaghalzen onder ons - als ontbijt. We grappen wel vaker dat we verslaafd zijn aan pizza. Wat blijkt nu: daar zit een kern van waarheid in.

Onderzoek
Onderzoekers van de University of Michigan keken naar de mate van verslaving van voedsel. Tijdens het onderzoek werd er een test gedaan met 35 verschillende voedingsmiddelen. De 120 personen die meededen moesten aangeven welk voedsel zij het meest associeerden met verslavend eetgedrag.

Pizza
Je raadt het al: dat is pizza! Dat komt, legt de Amerikaanse Men's Health uit, doordat pizza alle ingrediënten bevat waar je makkelijk verslaafd aan kunt raken: koolhydraten, zout, vet en suiker. Sterker nog, de hersenactiviteit van pizza-eters blijkt voor een groot deel overeen te komen met de hersenactiviteit van drugsgebruikers.

Nog een overeenkomst tussen de twee verslavende middelen: pizza heeft, net als verschillende soorten drugs, de eigenschap om je (tijdelijk) gelukkig te laten voelen. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe vrolijker je wordt.

Voedsel
De wetenschappers stuitten behalve pizza op nog meer verslavende etenswaren. Hieronder een top 10. Dit is het meest verslavende eten en (non-alcoholisch) drinken:

1. Pizza

2. Chocolade

3. Chips

4. Koekjes

5. Ijs

6. Friet

7. Hamburger

8. Coca-cola

9. Taart

10. Kaas

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten