Hilarisch: je kunt nu condooms passen op Utrecht Centraal

Voor ieder wat wils: vrouwen-, vegan- en normale condooms

condoom-winkel
Charles Deluvio Unsplash

Vanaf vandaag tot 25 november kun je (met je date) een bezoekje brengen aan een pop-up condoomwinkel op Utrecht Centraal. Rubbertjes passen behoort ook tot de mogelijkheden. Waarom? Volgens Soa Aids Nederland is het condoom de afgelopen jaren een beetje vergeten en daar moet verandering in komen. In de winkel is voor ieder wat wils: van vrouwen-, geribbelde- tot vegan rubbers.

Condooms
Het is volgens Hanna Bos (infectie ziekte bestrijdings-arts) niet meer de norm om condooms te gebruiken. “Terwijl een condoom de beste manier is om je tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa) te beschermen,” vertelt ze.

Om de condoom weer onder de aandacht te krijgen is de Try Before You Fly-winkel geopend. In de pop-up store kun je verschillende condooms uitproberen in een speciale paskamer. In de winkel is ook een condoomadviseur aanwezig die vertelt welk rubbertje het beste bij jou past. Heb jij bijvoorbeeld een relatie? Dan adviseren ze de basic condooms (anders wordt het ook zo'n duur grapje).

Om een indruk te krijgen van hoe de condoomwinkel eruit ziet, hieronder een fragment van NOS Stories:

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Cijfers
Uit de cijfers van Soa Aids Nederland blijkt dat steeds minder jongeren condooms gebruiken. In 2009 gebruikte 80 procent een rubbertje. In 2017 gebruikte nog iets meer dan de helft (55 procent) van Nederland een condoom.

Hanna vertelt: “We weten niet waarom die afname er is. Mogelijk telt mee dat hiv nu een behandelbare ziekte is, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met het stoppen van de publiekscampagne voor veilig vrijen in 2011.” Soa Aids Nederland heeft de overheid gevraagd om opnieuw een publiekscampagne over veilig vrijen te financieren.

Soa’s
Het aantal mensen in Nederland met een soa neemt toe. Dit komt vooral omdat jongeren vaker losse partners hebben die de soa overdragen. Vaak gebruiken ze dus geen condoom, blijkt. Met de pop-up condoomwinkel wil Soa Aids Nederland het imago van het rubbertje verbeteren. “Het is de beste manier om je te beschermen tegen een soa. Seksuele gezondheid moet weer onderwerp van gesprek zijn op scholen, maar ook thuis aan de eettafel,” aldus Hanna Bos.

Webshop
Mocht je geen tijd hebben om langs te gaan op Utrecht Centraal? Geen paniek. Try Before You Fly heeft ook een webshop.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten