Dolce & Gabbana-show afgezegd na racistische campagne

Het is niet de eerste keer dat het merk onder vuur ligt

Fashion, Fashion model, Youth, Fashion show, Runway, Event, Spring, Summer, Fun, Fashion design,
Getty Images

De show van het Italiaanse modemerk Dolce & Gabbana die vandaag zou plaatsvinden in Shanghai is afgezegd. Dit naar aanleiding van een uitbarsting over een reclamecampagne van het merk. Veel Chinezen vonden de campagne racistisch.

Met stokjes eten
Het gaat om een video die het modemerk plaatste op het Chinese social media platform Weibo. Hierop is een Chinees model te zien in een authentieke Chinese setting, dat giechelend stokjes probeert te gebruiken bij het eten van een pizza, een cannelloni en spaghetti.

Kritiek
Een criticus reageerde op hun video op Instagram: “Het is bijna 2019. Ik begrijp niet waarom zo’n groot merk nog steeds gebruik maakt van stereotypes en ze belachelijk maakt.”

Een ander zei: “Gênant dit. Serieus, wat is er mis met hun marketingteam? Leven zij in 1908?” Op social media kwam de hashtag #BoycotDolce tot leven. Volgens critici is ook het gebruik van de Chinese lantaarns en vlaggetjes achterhaald en stereotyperend.

Het gaat onder andere om deze video:

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Video verwijderd
Weibo heeft de video's van het platform verwijderd, maar de video's kunnen nog steeds bekeken worden op Instagram en Twitter, volgens Jing Daily.

Geen commentaar
Onder druk van de lokale autoriteiten heeft het modemerk de show gecanceld. Gasten werden geïnformeerd dat show niet meer doorging. Het merk heeft nog niet gereageerd op alle commotie.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat het modemerk onder vuur ligt na een campagne. In 2017 plaatste Dolce & Gabbana een video op Weibo waarop Beijing werd neergezet als een onderontwikkelde stad. De post werd verwijderd na klachten.

In 2015 kwamen Domenico Dolce en Stefano negatief in het nieuws na hun uitspraak, waarin ze zeiden dat kinderen die via IVF-behandelingen ter wereld zijn gekomen ‘synthetisch’ waren. IVF-zwangerschappen zouden ‘chemische nakomelingen uit een gehuurde baarmoeder’ zijn. Ook werd gezegd dat ze zich verzetten tegen homo-acceptatie. Dolce verontschuldigde zich later.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten