Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepwebshops’

Feestmaand = oplichtmaand

Black, Hand, Typing, Black-and-white, Writing, Monochrome, Photography, Technology, Finger, Electronic device,
Sergey Zolkin via Unsplash

Rond de feestdagen zijn internetcriminelen extra actief met speciale ‘nepshops’. Met professioneel ogende webshops vol luxeartikelen proberen ze je op te lichten. Als je oplet kun je ze herkennen. De Comsumentenbond geeft tips.

Populaire artikelen
De 'december nepwebshops' staan vol met populaire artikelen om digitale kopers op te lichten. De ‘nepshops’ zijn professioneel ogende webshops, die veel moeilijker te herkennen zijn dan ‘gewone’ nepshops.

Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk. Soms verspreiden ze zelfs flyers.

Tips
Het is al een dure maand, laat staan dat 'ie nog duurder wordt doordat oplichters er met je geld vandoor gaan. Daarom geeft de Consumentenbond tips en tricks om de malafide decembershops te herkennen. Lees en leer:

  • Zoek naar gebruikerservaringen. Gebruik het hele webadres tussen aanhalingstekens als zoekterm, bijvoorbeeld 'www.webshop.nl'. Geen of weinig ervaringen is verdacht.
  • Bekijk hoe lang de website bestaat. Voor websites die eindigen op .nl gebruik je sidn.nl, voor websites die eindigen op .com, .org en .net gebruik je whois.icann.org. Is de website pas enkele maanden actief en hebben ze nu al een grote aanbiedingsactie? Dat ruikt naar oplichterij.
  • Twijfelachtig adres. Een bedrijfsverzamelgebouw zijn woonhuis is niet per se vreemde adressen. Maar wel een extra reden om niet te bestellen als andere zaken ook twijfelachtig zijn.
  • Populaire artikelen. De nepshops mikken op populaire, dure artikelen. Denk aan de nieuwe Apple iPhones en AirPods, spelcomputers en ander speelgoed. Let dus extra goed op bij deze producten.
  • Wees alert bij onbekende webshops met scherp geprijsde elektronica en speelgoed. Cliché, maar meestal waar: goedkoop = duurkoop. Als dezelfde website geen goedkope producten en accessoires verkoopt, is het een extra aanwijzing dat er iets fout is.
  • Check de gegevens van de verkoper bij de politie. Dat kan bij elke verkoper nuttig zijn, zelfs bij een particulier. Je kunt bijvoorbeeld controleren of het IBAN, telefoonnummer of e-mailadres bekend is bij de politie.

  Decemberpiket
  De politie signaleerde de speciale nepshops vorig jaar al en is dit jaar voorbereid met een zogenoemd decemberpiket. Tijdens dit piket analyseert een speciaal team binnenkomende signalen en onderneemt snel actie tegen verdachte sites.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wil je weten