Vrouwen reageren anders na een verbroken relatie dan mannen, blijkt uit onderzoek

Benieuwd naar het verschil?

liefdesverdriet
Unsplash

Als we een rondje op de redactie doen met de vraag 'hoe voelt liefdesverdriet voor jou?', dan overheerst het antwoord dat er continu een opgejaagd gevoel door je lijf raast. Iets waar niet alleen wij last van hebben, maar veel vrouwen, blijkt uit onderzoek.

Gebroken-hart-syndroom
"Het vrouwenhart is veel stressgevoeliger dan het mannenhart," zegt Janneke Wittekoek tegen RTL, cardioloog bij Heartlife Klinieken. "Bij het verbreken van een relatie komt er heel veel stress vrij. Als je daar gevoelig voor bent, kan dat veel effect hebben op je lijf. Het 'gebroken-hart-syndroom' komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen."

Man en vrouw
Vrouwen reageren fysiek dus sterker op liefdesverdriet dan mannen, maar dat betekent niet dat mannen fluitend doorgaan met hun leven. "Vrouwen gaan anders om met pijnlijke gevoelens, ze bespreken het meer. Door zich anders te uiten dan de man, verwerken ze het misschien ook anders," zegt Hester Schaart eveneens tegen RTL, psycholoog gespecialiseerd in liefdesverdriet. Mannen hebben bijvoorbeeld de neiging het pijngevoel te omzeilen door afleiding te zoeken. Denk aan een nieuwe relatie aangaan of veel uitgaan met vrienden, alcohol.

Verschil
Ook tussen vrouwen onderling is er verschil in de fysieke reactie. "Wanneer een relatie wordt verbroken komt er bij sommige vrouwen zoveel van het stresshormoon vrij dat het giftig is voor het hart," zegt de cardiologe.

Een nieuw onderzoek moet uitwijzen hoe het komt dat de één meer voelt na een break-up dan de ander. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hopen antwoord te krijgen op de vraag in welke mate vrouwen last hebben van depressieve klachten en hoelang deze klachten aanhouden.

Meedoen?
Voor het onderzoek worden vrouwen tussen de 18 en 35 gezocht die bereid zijn drie keer langs te komen voor verschillende testen, waaronder een MRI hersenscan en een tussentijdse persoonlijkheidsvragenlijsten. Deelnemers krijgen een vergoeding. Meedoen aan het onderzoek? Je kunt een mail sturen naar stemmingenrelatie@umcg.nl.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten