Hilarische uitbreiding van je woordenschat: de kanshebbers voor ‘Woord van het Jaar 2018’

Kende jij ze al?

dikke-van-dale-woord-van-het-jaar-2018
Aaron Burden

Wil je je vocabulaire uitbreiden met een paar spiksplinternieuwe woorden? Dan zit je goed bij de jaarlijkse lijst met nieuwe woorden van de Dikke Van Dale. Ieder jaar kunnen Nederlanders nieuwe woorden insturen die datzelfde jaar zijn ontstaan. Één van die woorden wordt dan verkozen tot Woord van het Jaar.

Je kunt tot 17 december stemmen op je favoriete woord. Benieuwd welke woorden de lijst van 2018 hebben gehaald? Hieronder een opsomming (en uitleg, volgens Van Dale) van de (vaak hilarische) nieuwkomers.

 • Balanstrutje
  Carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972).

 • Blokkeerfries
  Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

 • Bomcycloon
  Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn.

 • Creditboy
  Criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hem af te staan.

 • Drankhangen
  Met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangen.

 • Hempathie
  Sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen, vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht.

 • Intimiteitscoördinator
  Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen.
 • Kantlijnsporter
  Iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen.
 • Kwispellezen
  Van kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bijvoorbeeld kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren.
 • Mangomoment
  Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger en dergelijke tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt.
 • Plogging
  Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt, Zweeds, samentrekking van plocka (plukken, verzamelen) en Engels jogging.
 • Practivisme
  Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht.
 • Primarkpremie
  Kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen, dat oorspronkelijk was bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel fungerend als loonplafond.
 • Rooftijdschrift
  Zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s).
 • Selfieshopper
  Iemand die bij internetwinkels kleding en dergelijke bestelt om er een selfie in of mee te maken (bijvoorbeeld om daar op de sociale media goede sier mee te maken), waarna hij of zij het product terugstuurt naar de leverancier.
 • Testosterontweet
  In macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren.
 • Vliegschaamte
  Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam.
 • Yogasnuiver
  Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wil je weten