Heb jij pijn tijdens sex? Dit kan de oorzaak zijn

Heb je wel zin maar lukt het niet?

Skin, Black hair, Long hair, Back, Art model, Leg, Muscle, Close-up, Hand, Neck,
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Pijn bij sex
Misschien heb je wel eens van vaginisme gehoord? Wat betekent dit precies... Dit houdt in dat het een vrouw niet lukt om sex te hebben, ondanks dat ze dit vaak wel graag wil. Bij veel vrouwen met vaginisme lukt het nog niet eens een vinger of tampon in te brengen.

Hoe dit komt? Deze vrouwen spannen de spieren van hun bekkenbodem te hard aan. Hierdoor is penetratie niet mogelijk en kan proberen zelfs heel pijnlijk zelfs. Je bekkenbodemspieren zijn de spieren die je kan aanspannen als je bijvoorbeeld heel erg nodig moet plassen. Je kunt deze spieren ook trainen met aanspannings- en ontspanningsoefeningen.

Twee soorten vaginisme

Er zijn twee vormen van vaginisme. Een: vrouwen die altijd al moeite met penetratie hebben gehad en bij wie het dus nog nooit is gelukt. Twee: vrouwen bij wie penetratie eerder wel mogelijk was maar bij wie het nu niet meer lukt.

Laatstgenoemde kan bijvoorbeeld komen door een vervelende ervaring op seksueel gebied of doordat sex lang pijnlijk is geweest door bijvoorbeeld een schimmelinfectie die speelde. Vaak speelt angst ook een grote rol bij het ontstaan en in stand houden van vaginisme. Dit kan zijn; angst voor pijn, angst voor het onbekende, etcetera.

Wel zin, geen zin in pijn

Het is een misvatting om te denken dat een vrouw met vaginisme geen zin heeft in sex. Het kan dan ook enorm frustrerend zijn wanneer er wel lust is, maar het fysiek niet lukt.

Is het te verhelpen?

De oplossing begint bij een afspraak bij de huisarts. Deze zal je doorverwijzen naar een gynaecoloog om in kaart te brengen welke problemen er spelen. Een goede behandeling voor vaginisme bestaat vaak uit een combinatie van gesprekken met een seksuoloog en bekkenbodemtraining bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten