Huh? We steken kaarsen blijkbaar verkeerd aan

Zo moet het wel

lont-kaarsen-regelmatig-bijknippen
Daiga Ellaby

Wanneer je je woonkamer wil opfleuren, je een romantisch diner hebt of de stroom uitvalt; je steekt – zonder daar al te veel bij na te denken – een kaarsje aan. Wat blijkt nu? De manier waarop we dat (waarschijnlijk) doen, is volgens de Amerikaanse Seventeen niet de handigste.

 • Wat je (fout) deed: je pakt een kaars en een aansteker of lucifer en steekt het lont meteen aan.
 • Wat je zou moeten doen: men neme een kaars, knipt vervolgens het lont bij en steekt het lont daarna pas aan.

  Jep, dat lees je goed. Lonten moeten bijgeknipt worden. Regelmatig ook, zo blijkt. Volgens experts is dit belangrijk voor de duur van de kaars: “Als je de lonten fatsoenlijk trimt, branden je kaarsen helemaal op en branden ze dus langer.”

  Geurkaars
  Je kaars een regelmatige kappersbeurt geven is extra goed als het een geurkaars is. De geur is sterker en blijft langer.

  Wanneer?
  Hoe vaak je de lonten dan moet trimmen? “Het lont moet iedere vier branduren bijgeknipt worden,” vertellen de experts.

  Mooi blijven

  Nog een tip van kaarsexperts (nooit gedacht dat ik dat woord zou typen); voor het geval je dikke kaarsen brandt, en de zijkanten bovenaan lelijk gaan bobbelen (zodat de kaars een soort kom vorm krijgt), daar kun je iets tegen doen.

  Zorg er (vooral de eerste keer dat je ‘m aansteekt!) voor dat je de kaars minstens twee uur lang laat branden. Zo smelt de hele laag in één brandsessie en blijft de vorm van je kaars mooi.

  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wil je weten