'Blokkeerfries' is verkozen tot Woord van het Jaar 2018

Ruim 55 procent van de stemmers koos voor dit woord

blokkeerfries-verkozen-tot-woord-van-het-jaar
Unsplash

De Dikke Van Dale houdt ieder jaar een verkiezing van het Woord van het Jaar. Ook dit jaar konden we nieuwe woorden insturen die in 2018 zijn ontstaan. Nederland heeft massaal gestemd en de uitslag is binnen. Het Woord van het Jaar 2018 is.. ‘blokkeerfries’.

Blokkeerfries
Van Dale beschrijft het woord ‘blokkeerfries’ als volgt: “Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.”

Top 3
Het nieuwe woord wint met 55,4 procent van de stemmen. Een groot verschil met de tweede plek, die naar ‘yogasnuiver’. Hier koos 7,7 procent van de stemmers voor. ‘Mangomoment’ eindigde op de derde plek, met 4,7 procent van de stemmen.

Yogasnuiver
Voor het geval je je woordenschat wil uitbreiden met het woord ‘yogasnuiver’, dit is de definitie volgens Van Dale: “Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.”

Mangomoment
Het woord 'mangomoment’ heeft een beetje context nodig. Het is “een geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger en dergelijke tijdens normale zorgactiviteiten. De metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten