Is je hond bang tijdens Oud en Nieuw (want: vuurwerk)? Dit is de oplossing

Correctie: meerdere oplossingen

Elle Woods en haar hond in Legally Blonde
Legally Blonde

Oudejaarsdag betekent oliebollen, appelflappen, toastjes met brie, prosecco, champagne, feest! Voor jou dan. Voor je hond betekent het blaffen en wegduiken voor de vuurwerkgeluiden en da's als baasje vaak hartverscheurend om te zien. Er zijn enkele dingen die je kunt doen en vooral níet moet doen om je viervoeter op z'n gemak te stellen.

Is je hond bang voor vuurwerk?

Zorg dat je je hond op zijn gemak stelt. Probeer je huis (of in elk geval de kamer waar je hond verblijft) zo goed mogelijk te isoleren. Zorg dat er een bench staat met een deken eroverheen als extra schuilplaats.

Geef je hond wat extra liefde! Door hem gerust te stellen begrijpt hij beter dat er niets is om bang voor te zijn.

Gebruik kalmerende middelen zoals CBD (er zijn speciale CBD-snacks te koop voor honden) of producten met geruststellende feromonen.

Zorg dat je je hond nooit straft als hij bang is! Hij begrijpt niet wat er gebeurt, dus aan straffen heeft hij niets.

Noise-cancelling hondenhok

Ford heeft ook een creatieve oplossing bedacht: de autofabrikant heeft een hondenhok ontwikkeld dat het vuurwerklawaai dempt. De techniek is vergelijkbaar met hetgeen ook in koptelefoons wordt gebruikt: de noise cancelling technologie. Hiermee wordt een tegengeluid geproduceerd, waardoor het vuurwerkgeluid weggefilterd, of in ieder geval een stuk zachter wordt.

Het klinkt dus alsof het hondenhok het geluid dempt en niet volledig 'op mute' zet. Helaas is het bedrijf nu alleen nog slechts bezig met een prototype. Het is nog niet zeker of en wanneer het hondenhok uiteindelijk op de markt komt. Over de prijs is dus ook nog niets bekend.

We kunnen ons wel voorstellen dat er veel vraag naar is. Al is dierenexpert Martin Gaus niet overtuigd, zegt hij tegen Editie NL. De reden? Het hok dempt het geluid niet volledig en dat moet wel het geval zijn. "Als een hond eerder een trauma heeft opgelopen door vuurwerk, kan het zachtste geluid al voor stress zorgen."

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten