Gezichtsherkenning van smartphones in veel gevallen eenvoudig te omzeilen

Staat jouw telefoon in de lijst met 'hackbare exemplaren'?

gezichtsherkenning-iphone-vervalsen
Christian VierigGetty Images

Dacht je helemaal bij de tijd te zijn met je nieuwe smartphone met gezichtsherkenning? Gevalletje 'mijn telefoon is veel hipper dan de jouwe'? Qua hipheidsgehalte is dat zeker het geval, qua veiligheid een stuk minder, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Zo veilig nog nie
Het leek zo'n uitkomst; je telefoon die ontgrendelt door simpelweg je gezicht voor je mobiel te houden. De realiteit blijkt iets minder geslaagd.

De Consumentenbond testte de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen. De uitkomst is niet best. Maar liefst 42 toestellen bleken met een goede, herkenbare portretfoto van de telefooneigenaar te ontgrendelen.

Lijstje
Omgerekend is dus 38 procent van de geteste toestellen makkelijk te hacken met een foto. Niet heel fijn nieuws... Daarom waarschuwt de consumentenbond nu voor deze 'fotohack'.

Bij het instellen van gezichtsontgrendeling tonen telefoons vaak wel een waarschuwing dat de techniek niet zo veilig is als andere. Maar dat de beveiliging zó zwak is... Onder meer telefoons van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) blijken kwetsbaar voor de hack.

iPhone?
Op de website van de Consumentenbond staat een lijst van modellen die met een foto te ontgrendelen zijn. Goed nieuws voor alle iPhone-eigenaren; die zijn met geen mogelijkheid te hacken via een foto.

En nu?
Staat jouw mobiel in het lijstje 'gehackte modellen'? De Consumentenbond adviseert in dit geval om de gezichtsontgrendeling om te zetten naar een vergrendelcode of een vingerafdruk. Better safe...


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten