Documentaire 'Emma Wil Leven' wordt nu ook een boek en theaterstuk

De vraag 'hoe heeft het zo ver kunnen komen?' staat centraal

emma-wil-leven
Docu Emma Wil Leven

Zo'n beetje heel Nederland was in 2016 in shock door de documentaire 'Emma wil Leven', waarin de achttienjarige Emma haar strijd tegen anorexia filmt met haar smartphone, en die strijd uiteindelijk verliest. Er is nu ook een boek met dezelfde titel en er komt een theaterstuk, vertelde Jo Caris, Emma's vader, arts Annemarie van Bellegem en docu-maker Jessica Villerius maandagavond in Jinek.

Vragen
Jo Caris vertelt dat hij nog veel vragen en reacties krijgt over de documentaire. De beelden van een zwaar ondervoede Emma zijn ook heftig. “Blijkbaar heeft Emma met haar boodschap iets losgemaakt waardoor er ook vragen waren als: hoe heeft dit nou zo ver kunnen komen en wat is er allemaal aan voorafgegaan? Daar staat veel meer over in het boek," zegt hij. “Ook over de gezonde Emma; wie was ze nu eigenlijk?”

Schrijver van 'Emma Wil Leven', Josha Zwaan, heeft zich voor het boek een jaar lang in de ziekte verdiept en begrijpt de reacties. “Het onbegrip laat zien dat er nog ontzettend veel te leren valt over eetstoornissen en over anorexia in het bijzonder,” zegt Zwaan tegen Hp/De Tijd. “Als iemand echt niet gedwongen wil worden en zich niet overgeeft aan het moment van dwang, dan lukt het ook niet. Dwangvoeding kan soms slechts de cirkel helpen doorbreken,” gaat Zwaan verder.

Ziekte
Josha Zwaan heeft voor het boek ook gepraat met ouders, zus, vriendinnen, docenten en behandelaren van Emma. "Ik beschrijf haar leven als klein meisje en de manier waarop de ziekte op haar twaalfde naar binnen sluipt, maar ik laat ook zien hoe ze leefde naast die ziekte, de leuke en mooie momenten en de dingen waar ze mee worstelde, zoals elke gewone puber worstelt. Ik wil hiermee de impact van een psychische ziekte op de omgeving laten zien en hopelijk ook mensen in dezelfde situatie tot steun zijn,” zegt de schrijver eveneens tegen Hp /De Tijd.

Docu Emma Wil Leven

De vader van Emma hoopt dat het boek en het theaterstuk voor meer begrip zorgt over de psychiatrische ziekte anorexia. “Want het is volstrekt onbegrijpelijk wat ze doet, het is irrationeel gedrag. Maar als je weet hoe de ziekte werkt… Vanuit de ziekte geredeneerd is het wel rationeel. En als dat een beetje kan helpen… Want het zijn natuurlijk niet altijd geliefde patiënten, en dat snap ik ook wel, want ze werken soms actief de eigen genezing tegen, lijkt het. Als je daar iets meer begrip voor kunt creëren, zowel bij de mensen die nu in deze situatie zitten als bij behandelaren, dan is dat winst,” zegt hij in Jinek.

Theater
De gelijknamige theatervoorstelling, waar Zwaan en de ouders van Emma ook bij betrokken zijn, gaat op zaterdag 12 januari van start in Theater Ludens in Voorburg. “Uit ervaring blijkt dat betrokkenen na de voorstelling beter kunnen voelen en beleven hoe het is om een eetstoornis te hebben, waardoor zij hun naaste meer begrijpen en beter tot steun kunnen zijn,” zegt Human Concern-therapeut Sandra Knijn tegen Hp/De Tijd.

Documentaire terugkijken?
Een documentaire en een boek over haar jarenlange strijd met anorexia waren Emma's laatste wensen. In de laatste periode van haar leven filmt ze zichzelf; in de docu volgen we haar onder andere naar Portugal, waar ze in een kliniek de laatste poging doet te genezen. Haar lichaam begeeft het helaas in april 2016. De documentaire terugkijken?

Het boek 'Emma Wil Leven' ligt nu in de winkels.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten