Een spoedcursus Brexit: dit houdt het precies in

Een tijdlijn van de grote historische gebeurtenis in wording

Brexit
Neil CooperInstagram

Wat Brexit betreft is het voor velen: we hebben de klok horen luiden, maar geen idee waar de klepel hangt. Wat is de klepel, hoe ziet 'ie eruit, wat hoor ik eigenlijk? Wil je een béétje mee kunnen praten bij het koffiezetapparaat, lees dan deze tijdlijn en klik vooral door bij de linkjes.

2015

Premier David Cameron wil de verkiezingen in Engeland winnen om te kunnen blijven regeren met zijn partij, de Conservatieven. Om stemmen te winnen belooft hij een referendum. Als zijn partij wint, mag het Britse volk stemmen over het wel of niet verlaten van de EU. Zelf is hij ervoor lid te blijven van de EU. Waarom veel Britten weinig met de EU hebben, legt NPO Focus geweldig uit aan de hand van video's.

Juni 2016

Cameron wordt herkozen en hij moet zijn belofte inwilligen. Op 23 juni vindt er een referendum plaats. Met 51,9% winnen de pro-Brexit stemmers. Gejuich, schrik, huilen, vlaggen, alles. Binnen een paar uur dient David Cameron zijn ontslag in. Hij vindt zichzelf als remain-stemmer niet geschikt om de wens van het volk tot uitvoering te brengen.

Een Brexit realiseren heeft nogal wat voeten in de aarde. Je kunt als land niet opeens scheiden van de EU. Het huwelijk is voorbij, maar er moet wel een omgangsregeling worden getroffen. Voor een Brexit moeten er twee dingen geregeld worden: een uittredingsakkoord (Withdrawal Agreement) en een politieke declaratie over de toekomstige handelsrelatie.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


Juli 2016

Wie volgt Cameron op en neemt de onmogelijk taak op zich om een deal proberen te krijgen waar zowel de Britse regering als de EU mee instemt? Een vrouw. Uiteraard. Entrée Theresa May. Net als Cameron heeft zij ook remain gestemd. Maar ze respecteert de keuze van de meerderheid die leave stemden. Dus werkt ze sinds dag één van haar premierschap aan een deal om dat 'leaven' wat de meerderheid wil, mogelijk te maken.

Hoe dat vertrekken uit de EU moet gebeuren, daar verschillen uiteraard de meningen ook over. Sommigen zijn voor een harde Brexit: geen inmenging en regelgeving vanuit Brussel meer. Maar bij een andere optie, een zachte Brexit krijgen de Britten nog toegang tot de gemeenschappelijke Europese interne markt.

Ondertussen

May blijft doorzetten en onderhandelen, ook als het geroep om een nieuw referendum steeds harder klinkt. "Brexit is Brexit," herhaalt ze constant. "We moeten de stemmer serieus nemen." Tijd voor een kniebuiging, want it is a filthy job.Juni 2017

Hoe filthy blijkt als May in 2017 tussentijdse verkiezingen uitschrijft, in de hoop die met een duidelijke meerderheid te winnen. In plaats van de overwinning en dus meer vertrouwen, stijgt de druk op haar wanneer ze door de verkiezingen een meerderheid verliest.

Oktober 2018

Tijdens het jaarlijkse partij-congress neemt May zichzelf op hak en komt 'dansend' op. Een knipoog naar haar veel besproken houterige bewegingen die ze eerder bij een officieel bezoek maakte. Ze wordt een meme-godin.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

December 2018
Therasa May zou eigenlijk haar Brexit-akkoord moeten presenteren zodat erover gestemd kan worden binnen het Britse lagerhuis, maar ze kondigt een uitstel aan. Ze reist onder andere naar Den Haag voor een afspraak met Rutte, om te kijken wat er allemaal mogelijk is. De stemming over het akkoord, dat er nog niet is, wordt verzet naar januari.

14 januari 2019
De Brexit-deal van Theresa May wordt met een historische meerderheid weggestemd door het Britse Lagerhuis. Er wordt een motie van wantrouwen tegen haar ingediend, maar deze overleeft ze. De premier blijft onverschrokken staan in de mayhem. Als zij wegvalt, is de kans nog kleiner dat er deal gaat komen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


29 maart 2019

De afspraak is dat op deze datum het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Dat kan ook gebeuren zonder deal, met de gevolgen van dien.

Wil je meer lezen over Brexit, wat er allemaal geregeld moet worden, wat de opties zijn en de daarbij behorende gevolgen voor Engeland, de EU en Nederland? Scroll dan door dit lange vraag en antwoord-artikel van de NOS, met de heerlijke naam The Holy FAQ. Het is overzichtelijk, enorm informatief én grappig.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten