In het nieuwe restaurant 'Buitensluiting' mag niet iedereen naar binnen

Maak kennis met een nogal ongewoon concept

buitensluiten
Unsplash

Voor iedereen die nu denkt: is er alwéér een nieuw restaurant geopend in Amsterdam? Ja, maar deze keer is het wel een heel ander concept. Echt. Een heel ongewoon concept zelfs.

Want wat is het geval? Het restaurant gaat gasten buitensluiten die bepaalde uiterlijke kenmerken hebben. Heb je bijvoorbeeld blond haar, kleine voeten, sproeten? Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat het restaurant niet voor jou bedoeld is. Dagelijks bepaalt een rad van fortuin aan welke kenmerken je moet voldoen om eten geserveerd te krijgen. Naar binnen mag iedereen, maar voldoe je niet aan de eisen, dan krijg je enkel water en brood.

Mooi initiatief
Maak kennis met Restaurant Buitensluiting. We horen je denken: dit kun je niet maken als restaurant, dit is pesterij. Geen zorgen; shockeren is juist de bedoeling.

Het is een initiatief van het Liliane Fonds, samen met tv-kok Miljuschka Witzenhausen. Het doel? Mensen ervan bewust maken hoe het voelt om buitengesloten te worden, net zoals kinderen met een handicap daar bijna dagelijks mee te maken hebben.

"Al willen we niet dat mensen huilend naar huis gaan. Het moet vooral een leuke avond worden," zegt Bianca Portis, woordvoerder van het Liliane Fonds, tegen het AD.

Probleem
Miljuschka Witzenhausen heeft het menu samengesteld en is blij een steentje bij te dragen aan het initiatief. "80 procent van de mensen, waaronder veel kinderen, met een handicap woont in een ontwikkelingsland en dat zijn juist de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben. Buitengesloten worden is vreselijk, zeker voor kinderen. Dit initiatief is een creatieve manier om aandacht te vragen voor een wereldwijd probleem," zegt ze tegen tijdschrift Entree.

Waar, wanneer?
Het restaurant vind je aan de Oostenburgergracht 75 in Amsterdam en is slechts tijdelijk geopend: 7, 8 en 9 februari tussen 19.00 en 23.00 uur kun je kijken of het je lukt er een hapje te eten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten