Dit is heftig: sluit je ogen niet voor meisjesbesnijdenis

Kim Feenstra sluit haar ogen niet voor deze gruweldaden

People in nature, Water, Sky, Horizon, Photograph, Sea, Ocean, Calm, Summer, Photography,
Unsplash

Vandaag is het Zero Tolerance Day. Een belangrijke dag die je nu misschien nog niets zegt, maar zometeen wel. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gruweldaden rondom meisjesbesnijdenis.

Daar kun je je in Nederland (gelukkig!) weinig bij voorstellen, maar elk jaar lopen nog ruim 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden, met alle fysieke en psychische gevolgen van dien. Dat zijn meer dan 8000 meisjes per dag...

Dat aantal moet en kan naar beneden. En daarom is Plan Nederland samen met onder andere Kim Feenstra en Moïse Trustfull een campagne gestart.

Traditie in stand houden
Bij meisjesbesnijdenis worden de clitoris en de schaamlippen gedeeltelijk of helemaal weggesneden, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. Monique van 't Hek, directeur Plan Nederland, legt uit dat dit ritueel vandaag de dag nog steeds een schadelijke traditie is die helaas vooral in stand wordt gehouden door de oma’s van de meisjes die worden besneden. "Zij denken dat de meisjes anders niet rein zijn en er geen man met hen wil trouwen."

Hoewel in de meeste landen wetten gelden die het verbieden, worden nog steeds grote aantallen meisjes verminkt 'omdat het nu eenmaal zo hoort'. Los van de blijvende fysieke en mentale schade, is het ritueel zelf ook een trauma voor de meisjes te noemen. De besnijdenis wordt meestal onverdoofd uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient. De meeste meisjes zijn tussen de 0 en 15 jaar oud als ze worden besneden.

Een leven vol littekens
Meisjesbesnijdenis levert grote gezondheidsrisico’s op die soms zelfs leiden tot de dood. Wereldwijd zijn inmiddels 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van deze vreselijke verminking. Veel van hen worstelen levenslang met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot.

Campagnes
Om dit grootschalige, wereldwijde probleem tegen te gaan heeft Plan verschillende projecten om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, onder meer in Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia. Door middel van deze projecten wordt er gewerkt aan verandering en bewustwording op verschillende niveaus, bijvoorbeeld bij de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters en bij ouders en meisjes zelf.

Toch is dit nog niet genoeg. Daarom is de stichting nu de campagne 'Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis' gestart. Onder andere Moïse Trustfull en Kim Feenstra krijgen de zogeheten 'reaction videos' te zien, waarbij je de reactie van vrouwen ziet op video's waarin meisjes worden besneden. Waarom wij de beelden niet zien? De heftige waarheid is dat de beelden te gruwelijk en schokkend zijn om aan het grote publiek te laten zien.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wil je deze campagne steunen? Dat kan hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten