Gucci's creative director reageert met uitgebreide brief op racistische 'blackface sweater'

Na Gucci worden nu ook schoenen uit Katy Perry's nieuwste schoencollectie als racistisch ervaren

Gucci - Runway - Milan Fashion Week FW16
VenturelliGetty Images

Het had een eerbetoon aan kunstenaar Leigh Bowery moeten zijn. In de uitvoering van Gucci's Balaclava Jumper ging er alleen van alles mis.

Het gaat om een zwarte trui met col tot halverwege het gezicht waarin een cut-out stuk rond de mond zit met cartoon-achtige dikke, rode lippen.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Al die aspecten bij elkaar zorgen ervoor dat men de trui linkt aan de racistische blackface karikatuur. Niet snel na de beschuldigingen van racisme reageerde Gucci met een statement op Twitter. De trui werd meteen uit de handel gehaald.

En toen
Na Gucci's verontschuldigingen reageerde de Amerikaanse Dapper Dan, die in juli 2018 samen met het Italiaanse modehuis een collectie uitbracht. De designer uit Harlem vindt het een schande dat wederom een modehuis gigantisch de fout in is gegaan. "Er is geen excuus noch verontschuldiging die dit soort belediging ongedaan kan maken."

Volgens Dan heeft Gucci's CEO, Marco Bizzarri, beloofd over te vliegen van Italië naar Harlem om met hem en anderen in gesprek te gaan. Ook zou Bizarri in een interne memo binnen het bedrijf hebben gezegd enorm veel spijt te hebben. Hij is van plan om een wereldwijd cultureel bewustzijnsprogramma te implementeren om 'te faciliteren in het vergroten van de verschillende communities in het bedrijf'.

Meer reactie
Deze week besloot ook Gucci's creative director Alessandro Michele zijn stilte te doorbreken met een uitgebreide, persoonlijke brief aan alle medewerkers.

"Het feit dat, in tegenstelling tot mijn intenties, de coltrui racistisch is opgevat zorgt bij mij voor groot verdriet. Ik ben me ervan bewust dat acties soms onbedoelde gevolgen kunnen hebben. Daarom nemen we volledige verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd," aldus Michele.

Wel wil hij nog iets zeggen over het ontstaan van de trui. "Ik vind het belangrijk om jullie te laten weten dat de trui, in tegenstelling tot wat werd gesuggereerd, op iets heel anders was geïnspireerd. Het was een eerbetoon aan Leigh Bowery, zijn camouflage art, zijn excentriciteit."

De volledige brief lees je hier.

Katy's schoenen
Na Gucci wordt ook Katy Perry beschuldigd van racisme. De schoenen uit haar nieuwe schoenencollectie zouden - wederom - veel gelijkenissen hebben met de blackface stereotypering.

De zangeres heeft gereageerd dat ze verdrietig is van de vergelijking met racisme, iets wat totaal niet de bedoeling was. "Het was een knipoog naar de moderne kunst en surrealisme," vertelt ze. Ook deze schoenen zijn uit de verkoop gehaald.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten