Over vrouwelijke orgasmes en de orgasmekloof

De orgasmekloof tussen man en vrouw is groter dan de salariskloof

orgasmekloof-seks-orgasme-vulva-clitoris
AlexmiaGetty Images

Waarom komen mannen gemiddeld vaker klaar dan vrouwen tijdens seks? Met die vraag zijn meerdere onderzoekers nu wat jaren bezig. Wát jaren, ja, want het vrouwelijk genot stond blijkbaar niet hoog op de lijstjes met onderzoeksvoorstellen.

Vulva

Nu is de clitoris en de aandacht voor het vrouwelijk orgasme overal. Bij Eva Jinek zagen we foto's van de vulva voorbijkomen, er is een succesvol blog How To Make Me Come (in dit interview met The Cut vertelt de anonieme vrouw waarom ze de blog met de veelzeggende naam is begonnen) én op Instagram zijn er clitoris-kettinkjes te koop van Denise Rosenboom. Onlangs verscheen er in Volkskrant een uitgebreid essay over het 'coming of age' van de clitoris, een belangrijk onderdeel van de vulva wanneer het gaat om klaarkomen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Klaarkomen

Vrouwen krijgen bij heteroseks in 66 procent van de gevallen een orgasme, de heteroman komt 95 procent van de keren klaar, is de conclusie van een onderzoek van het Kinsey Institute uit 2017. Saillant detail: lesbiennes komen vaker klaar (86 procent).

Time does matter

Hoe komt dit grote 'orgasm gap' tussen mannen en vrouwen? Daar is ook onderzoek naar gedaan en er zijn verschillende redenen. In een lesbische relatie krijgen vrouwen vaker een orgasme omdat er meer aan stimulatie van de clitoris wordt gedaan. Maar, zo blijkt ook, vrouwen vrijen langer dan heterostellen. Dus alles leuk en aardig wat betreft size, maar time does matter for sure als het om het vrouwelijk orgasme gaat. Net als bij mannen stroomt er bloed naar het geslachtsdeel als ze opgewonden raken. Mannen krijgen een erectie, vrouwen een meer gevoelige en opgezwollen clitoris. Dus zonder genoeg tijd om opgewonden te raken, is het alsof vrouwen vrijen met een slappe. Geen erectie is voor mannen een teken dat ze nog niet opgewonden zijn, bij vrouwen is dit uiteraard minder zichtbaar. Hierdoor kan de pijn bij penetratie ontstaan, de vagina is nog niet nat en mist de zwelling nog.

Kennis is macht

Vrouwen blijken uit onderzoek nog veel niet te weten over hun eigen geslachtsdeel en orgasme. Daarnaast is ook nog eens gebleken dat veel vrouwen hun vulva lelijk vinden. Een oorzaak zou kunnen zijn dat de vulva in alle soorten en maten niet vaak genoeg wordt afgebeeld, waardoor vrouwen de vele mogelijke verschijningen van de vulva niet kennen.

Een goed zelfbeeld, juist dus ook down under, helpt vrouwen ook om beter te weten hoe ze klaar kunnen komen. Het fantastische The Vulva Gallery op Instagram laat zien in hoeveel gedaantes de vulva kan verschijnen. Het is belangrijk dat vrouwen én mannen meer leren over het vrouwelijke orgasme, om de orgasmekloof te dichten. Door erover te praten voelen we ons hopelijk sterker om het gesprek te openen, ook tijdens de seks. Het is helemaal oké om voor en tijdens de seks aan te geven wat je wel en niet lekker vindt, en mannen en vrouwen daarin ook kennis bij te brengen. Want, met fake it, we will never make it.

Interessant hè? Wil je meer horen, kijk dan het interview met seksuologe Ellen Laan bij College Tour. Dit podcast-interview met Emma Curvers, de schrijfster van het essay in de Volkskrant, is ook een aanrader.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten