De visie van een seksuoloog op nieuwe hit 'Hou je bek en bef me'

"De emancipatie van vrouwen is minder geaccepteerd."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ken je Lekker met de meiden en Kerst met de fam nog? Merel Baldé, alias Merol, brengt een nieuwe hit uit: Hou je bek en bef me.

Het is niet alleen een grappige tekst met een (heel) aanstekelijk deuntje. De zangeres wil er met het nummer ook voor zorgen dat jongeren open praten over seks. Is dit nodig? En gaat een liedje ons hier mee helpen? Wij vroegen het aan seksuoloog Yuri Ohlrichs.

Openheid
Volgens Yuri is het liedje zeker een gespreksopener: "Als ik naar de reacties kijk, zie ik dat de een het snapt en de ander het niks vindt. Maar uiteindelijk praten jongeren er wel erover. Als docent of ouder kun je zo'n liedje als aanleiding gebruiken en een mooi gesprek beginnen."

Vrouwen
Gesprekken zijn er zeker. De clip is zelfs een tijdje afgeschermd geweest op YouTube voor jongeren onder de 18 jaar. Best gek; we horen artiesten zoals Boef, Ronnie Flex en Lil' Kleine vaak rappen over seks en vrouwen. Toch wordt er anders op gereageerd als een vrouw, zoals Merel, dit onderwerp gebruikt. "Er zijn wel meer voorbeelden. Heleen van Royen bijvoorbeeld, zij schrijft over seks. Daar hebben mensen ook een mening over. We moeten er nog aan wennen dat vrouwen dit doen. De emancipatie van vrouwen is minder geaccepteerd. Het is dus niet helemaal eerlijk verdeeld," vertelt Yuri.

Sex Education
Niet alleen het liedje van Merol gaat openlijk over seks. Ook de serie Sex Education kaart dit onderwerp aan. Volgens Yuri wordt dit op een goede manier gedaan: "In Sex Education wordt het op een leuke manier gebracht. Ze zijn echt uniek in het omgaan van seks. Er wordt openlijk over gepraat op een goede manier en dat is nodig. Het is een beetje de tegenhanger van platte seks op televisie zoals bij Temptation Island."

Er moet nog een hoop gebeuren in de muziek-, televisie- en sekswereld. Maar we zijn al op de goede weg. Om dit te vieren doen wij even een dansje op Hou je bek en bef me. Doe je mee?

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten