Er zitten meer vrouwen in de Provinciale Staten dankzij onze voorkeurstemmen

Het is gelukt!

Meer-vrouwen-politiek
jacoblundGetty Images

Yes, we did it! Woensdag 20 maart mochten we weer stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen. Wij en stichting Stem op een Vrouw, riepen iedereen op om te kiezen voor female empowerment. En dat heeft gewerkt; er zijn dit jaar 42 vrouwen door voorkeurstemmen gekozen.

Provinciale Staten
In de Provinciale Staten, oftewel de volksvertegenwoordigers van de twaalf provincies, is het aantal vrouwen van 31,5 naar 33,2 procent gestegen. Van de 570 statenleden zijn nu dus 191 vrouwelijk. Nee, dit is inderdaad nog lang niet fifty fifty, maar alle beetjes helpen.

Waterschappen
In de Waterschappen is het aantal vrouwen nog meer gegroeid: van 20,7 naar 25,1 procent. Er zitten nu 145 vrouwen in de Waterschappen, waarvan 26 met een voorkeurstem zijn gekozen.

Trots
De voorzitter van de stichting Stem op een Vrouw, Devika Partiman, is erg trots op de resultaten: "We zijn ontzettend blij met de 42 vrouwen meer die dankzij voorkeurstemmen in de politiek zitten! Wij adviseren kiezers om op vrouwen te stemmen lager op de lijst, met name op vrouwen die net buiten de peilingen vallen. Dat het is gelukt dat een kwart van de Waterschapsbestuurders en een derde van de Statenleden nu vrouw is, daar zijn we trots op.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten