De puntentelling van het Eurovisie Songfestival is gewijzigd

Geen douze points?

duncan-songfestival-punten
Vyacheslav ProkofyevGetty Images

Zaterdag keken ruim 5,3 miljoen Nederlanders met klamme handjes naar het Eurovisie Songfestival. Uiteindelijk won de Nederlandse Duncan Laurence met 492 punten de wedstrijd. Maar dat resultaat blijkt niet te kloppen. De Europese Radio Unie (ERU) heeft een statement naar buiten gebracht, waarin staat dat er een fout is gemaakt in de puntentelling.

De winst
Geen zorgen, het songfestival wordt volgend jaar nog steeds in Nederland georganiseerd. Duncan heeft nog steeds gewonnen. Sterker nog, hij krijgt in werkelijkheid nog meer punten.

Wit-Rusland
Het ging in eerste instantie mis bij Wit-Rusland. Tijdens de eerste halve finale maakte het land de puntentelling van hun jury te vroeg bekend, wat in strijd is met officiële regels. Hierdoor zijn alle punten van Wit-Rusland geschrapt. Tijdens de finale is er een vervangend resultaat berekend, door te kijken naar de resultaten van andere landen. En daar ging het mis.

Fout
Door een 'menselijke fout' (zo is te lezen in het statement) zijn de punten in een verkeerde volgorde gegeven. Zo zijn de twaalf punten die naar Israël gingen, eigenlijk voor Malta. Zweden kreeg twee punten te weinig en stijgt nu door de correctie van de zesde naar de vijfde plek. Nederland blijft de nummer één en krijgt zes punten extra.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten