Japanse vrouwen protesteren tegen verplichte hakken op de werkvloer

#KuToo

japan-hakken-vrouwen
Edward BerthelotGetty Images

Dragen wat je fijn vindt, ook op de werkvloer. Daar strijden de Japanse vrouwen op dit moment voor. Ze willen zich graag aan de formele dresscode houden, maar dan zonder de verplichte hoge hakken.

#KuToo

De Japanse Yumi Ishikawa is de #KuToo-movement begonnen. De hashtag is een combinatie van de Japanse woorden 'kutsu' (schoen) en 'kutsuu' (pijn) en afgeleid van de hashtag Metoo. Met deze beweging strijdt Yumi ervoor dat de Japanse overheid werknemers moet gaan verbieden om vrouwen verplicht hakken te laten dragen. Of de werknemers de schoenen aandoen, moet dus helemaal een eigen keus worden.

Petitie
Op het internet verscheen al snel een petitie, die inmiddels al bijna dertigduizend keer is ondertekend. Een aantal dagen geleden bood Yumi, op sneakers, de handtekeningen aan, aan de minister van Volksgezondheid. "Dit gaat om genderdiscriminatie. Het is alsof mannen niet begrijpen dat het dragen van hoge hakken pijnlijk is en kan leiden tot blessures," vertelt Yumi. Ondanks de vele handtekeningen, ging de minister niet akkoord: "Het is algemeen aanvaard door de samenleving dat het dragen van hoge hakken noodzakelijk en redelijk is op het werk." Noodzakelijk? Sinds wanneer? Alsof je zonder hoge hakken je werk niet kan doen.

Steun
Ondanks de bizarre reactie van de minister krijgt Yumi steeds meer steun. Zo wordt er in de wereldwijde pers veel over geschreven en gingen afgelopen week in Japan groepen mannen met hakken de straat op om te protesteren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten