De Technische Universiteit in Eindhoven neemt alleen nog maar vrouwen aan

"We plakken het label 'excellent' makkelijker op een man dan een vrouw"

vrouw-techniek
Christian VierigGetty Images

Vrouwen in de techniek, dat komt helaas nog steeds weinig voor. Om de man-vrouwverhouding gelijk te trekken, neemt de Technische Universiteit in Eindhoven vanaf nu alleen nog maar vrouwelijke werknemers aan.

Technische Universiteit Eindhoven

Anderhalf jaar lang worden er alleen maar vrouwen toegelaten. Rector Frank Baaijens vertelt dat ze zo meer diversiteit en inclusiviteit willen uitstralen: "We willen meer vrouwelijke medewerkers, maar in ons onderbewustzijn hebben we nog altijd de voorkeur voor mannelijke kandidaten. We plakken het label 'excellent' makkelijker op een man dan een vrouw. Terwijl uit onderzoek blijkt dat er qua geslacht geen verschil is in het functioneren."

Genderbalans
Geen gekke keus voor de TU/e, aangezien de universiteit vaak onderaan het lijstje met vrouwelijke hoogleraren staat. De school is niet de eerste die deze maatregelen neemt. In 2012 stelde de Technische Universiteit in Delft al tien hoge vacatures alleen open voor vrouwen. Maar wat nou als er een man met de perfecte cv solliciteert? "Er is een uitzonderingsregel. Als een uitzonderlijk gekwalificeerde mannelijke kandidaat langskomt, dan kan er een uitzondering gemaakt worden." vertelt Frank aan het Eindhovens Dagblad.

Reacties
De actie van de universiteit wekt positieve en negatieve reacties op. Zo vinden een aantal mensen het discriminerend, terwijl andere het juist als iets positiefs voor technische vrouwen zien.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten