Help! Eerste Hulp Bij Eikenprocessierupsen

Wie is die kleine rakker toch, die ons het leven zo zuur maakt

eikenprocessierups-wat-te-doen
Paul Bellaart

De eikenprocessierups viert momenteel z’n hoogtij in Nederland. Maar wie is die kleine rakker toch, die ons het leven zo zuur maakt?

Eikenprocessierups plaag

Duizenden mensen door heel Nederland hebben de afgelopen maanden al een melding gedaan van overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups. De oorzaak van al deze klachten? Waarschijnlijk door het aanhoudende warme weer van de afgelopen tijd, zo hebben de rupsen zich snel kunnen ontwikkelen. De eikenprocessierups is bedekt met ruim 700.000 haren, per rups. Bij een windvlaag of bij een aanraking, laat het beestje de haren los. "Je kunt dat niet met het blote oog zien gebeuren, daar zijn de haartjes te klein voor," vertelt arts en medisch milieukundige Henk Jans aan het NRC. Toch kunnen ze voor flink wat problemen (lees: uitslag en bultjes) zorgen.

En die haartjes waar we het net over hadden? Die kunnen je tot wel zeven jaar irriteren. Dus, speciaal voor jou: Eerste Hulp Bij Eikenprocessierupsen.

Eerste Hulp Bij Eikenprocessierupsen

Oké, je bent op de een of andere manier in aanraking gekomen met die verdomde rups. Wat nu? Éen van de veelvoorkomende tips is om plakband te gebruiken om de haren van de huid te halen, nadat je ermee in contact bent gekomen. Spoel daarna de huid en de ogen met lauw water. Was ook je haar goed. Het kan een behoorlijke opgave zijn om de haren uit je kleding te krijgen, het loont volgens experts de moeite om je kleding het liefst op 60 graden te wassen. Tegen de jeuk op je huid gebruik je het liefst een zalf die menthol, aloë vera of calendula bevat. Ook kun je anti-allergie tabletten gebruiken om de jeuk te verlichten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen twee weken, als dat niet het geval is, is het aan te raden om langs de huisarts te gaan. Mocht je een allergische reactie krijgen, zoals als dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong, bel dan direct de huisarts(enpost). "In enkele gevallen kan het leiden tot een levensgevaarlijke shocktoestand waarbij de bloeddruk daalt en iemand hartproblemen krijgt," zegt Jans tegen het NRC.

Bij een tip die we steeds vaker op Twitter voorbij zien komen, komt een föhn aan te pas en gaat niet geheel zonder risico (lees: brandwonden, dus pas op!). Wanneer je de bultjes op je huid verwarmt met je stylingtool, kan het eiwit in het gif beginnen te stollen. Niet veel later zouden de bultjes moeten verdwijnen. When all fails, is dit het proberen misschien wel waard.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten