Investeren is te leren: álles wat je moet weten over beleggen

Aandelen in Gucci, anyone?

beleggen-voor-beginners
Christian VierigGetty Images

Beleggen, dat is toch iets voor grijze kerels? Nee hoor, iedereen kan het, ontdekt journalist Mariska. En het is nog leuk ook. Aandelen in Gucci, anyone?

Beleggen voor beginners

Op mijn spaarrekening staat best een leuk bedrag. Al jaren doe ik mijn uiterste best om daar niet aan te komen, want tja freelancer hè, dus je moet toch echt zelf zorgen voor dat appeltje voor de dorst voor later. En ook al roepen mensen die er verstand van kunnen hebben altijd ‘WEGGEGOOID GELD!’ wanneer ze dit horen – want amper rente op je spaarrekening en inflatie en blablabla – ik vind het wel lekker veilig zo en da’s ook wat waard. Daarnaast voelt beleggen als een ver-van-mijn-bedshow, iets voor gladde mannen die alleen maar met geld bezig zijn. Maar de laatste tijd begint het te knagen: is het niet zonde dat ik de kans om mijn geld te vermeerderen laat liggen? Als ik nou eens stapje voor stapje het beleggerspad betreed? Maar hoe doe ik dat dan?

Voor je begint met beleggen

Ik stap Café-Restaurant Dauphine in Amsterdam binnen voor een lunch met Janneke Willemse. Ze won de Gouden Stier voor beste beleggingsexpert 2018 en runt de site Blondjes Beleggen Beter (en voordat je gaat steigeren: ook andere haarkleuren doen het goed op de beurs, ze wilde gewoon een punt maken in deze door grijze mannen gedomineerde wereld). Ze is voorstander van het doe-het-zelfbeleggen (dus zónder hulp van een tussen- persoon of bank) en kan dat goed: haar inleg van 20.000 euro is in 4,5 jaar verdubbeld. In januari komt haar boek over beleggen uit, ze is presentator en beurscommentator op RTLZ en ze is vijf jaar hoofdredacteur van belegger.nl geweest. Niet de minste dus.

Ik vertel Janneke over mijn voornemen om exact het bedrag dat ik voor dit artikel krijg in te leggen: 525 euro. Janneke moet grinniken, want met één keer één aandeel kopen kom je niet heel ver. Voordat je nu afhaakt: je kunt zelfs met één euro al beleggen (al zijn de kosten voor het beleggen an sich dan relatief hoog, dus doe maar niet), maar het is gewoon slimmer om met een langetermijnplan te werken. Als Janneke vervolgens vertelt hoe ze als fan van Netflix ooit besloot aandelen in het bedrijf te kopen, raak ik wildenthousiast. O my god, dat kan dus ook gewoon: aandelen kopen in een bedrijf dat ik leuk vind! Dit wil ik! Ik hóór mezelf al opscheppen over mijn aandelen in Gucci. Maar oké, ik moet even kalmeren, want ik beleg niet met Monopoly-geld, maar met mijn zuurverdiende centen. Zo heeft Janneke de nodige research gedaan voordat ze aandelen in Netflix kocht: welke series staan op de planning? Hoeveel abonnees zullen er daardoor bijkomen? Et cetera.

Ik zou in mijn geval moeten uitzoeken welk beursgenoteerd modebedrijf een stijgende lijn in aandelen verwacht − een nieuwe designer kan daar al voor zorgen. Als je een beetje een speurneus bent, kan dit uitzoek- werk ontzettend leuk zijn. Ik ga naar Morningstar, de go to site voor alles wat je maar wilt weten over een aan- deel waarin je geïnteresseerd bent, en zoek op Kering, het bedrijf dat Gucci onder zijn hoede heeft. Ik moet lachen: op dat moment kost een aandeel in dit bedrijf 529 euro. Dat is dus bijna precies het bedrag dat ik voor dit artikel krijg. Dit moest zo zijn, toch? Ik ben natuurlijk niet gek; ik informeer eerst bij de moderedacteur van Glamour wat zij weet over dit bedrijf. Als alle lichten na mijn research op groen staan, besluit ik een aandeel te kopen. Dat doe je door een beleggersrekening te openen. Veel mensen kiezen daarbij voor online broker Degiro.

Achtste wereldwonder

Ik bel ook nog even met Susanne Scheepers, Marketeer Vermogensopbouw van de Rabobank. Zij is een groot voorstander van laten beleggen, dan heb je er geen omkijken naar. Haar ultieme tip is: begin zo vroeg mogelijk. Ze geeft een fictief rekenvoorbeeld van een zus die op haar 25ste met 50 euro inleg per maand begon, en een broer die daar op zijn 40ste mee begon. Allebei maken ze 5% rendement en leggen in tot dat ze 65 jaar oud zijn. Omdat de zus een 15 jaar langere looptijd heeft, heeft de zus 68% meer rendement, wat neerkomt op 45.000 euro. Dit komt door het achtste wereldwonder van Albert Einstein: rendement op rendement. Ze tipt om te beginnen met Rabo Beheerd Beleggen Basis of Peaks eens te gebruiken. Peaks is mede mogelijk gemaakt door Rabobank en kun je beleggen met je wisselgeld.

Tot slot vroeg ik zowel Janneke als Susanne me in contact te brengen met jonge vrouwelijke beleggers, maar ze konden beiden zo snel niemand bedenken. Werk aan de winkel dus, lady’s. Wat die mannen kunnen, kunnen wij natuurlijk nog beter.

Dit artikel verscheen eerder in Glamours Money Issue. Ook deze maand ligt er weer een gloednieuw nummer in de winkels. Geen zin om de deur uit te gaan, bestel 'm hier online.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk