Deze nieuwe, Chinese faceswap-app gaat nóg een stapje verder

De beelden lijken zo echt dat het eng wordt

Faceswap-app ZAO
Christian VierigGetty Images

Deze zomer was Nederland enige tijd in de ban van de FaceApp, die met behulp van kunstmatige intelligentie jouw selfie omtovert tot een selfie van jouw tachtigjarige zelf. Op Instagram werden de foto's massaal gedeeld, onder meer door BN'ers, totdat de politie waarschuwde voor het gebruik ervan. De app bleek namelijk gemaakt te zijn door Russische applicatie-ontwikkelaars, die dankzij de app met jouw foto's aan de haal zouden kunnen gaan. Aan de pret kwam dus behoorlijk abrupt een einde, maar nu lijkt de hype alsnog een vervolg te krijgen dankzij de (van Chinese makelij deze keer) ZAO-app.

Nieuwe faceapp gaat stapje verder

De ZAO-app is vooralsnog alleen in China te downloaden, maar heeft daar al bewezen dat de technologie net een stapje verder gaat dan we gewend zijn van faceswap-apps. De app maakt zogenoemde deepfakes, oftewel: menselijke beelden die zó echt lijken, dat je niet meer kunt zien dat ze eigenlijk hartstikke nep zijn. De app heeft maar één foto van een persoon nodig om zijn of haar gezicht naadloos te plakken op het lichaam van... nouja, wie je maar wilt.

Privacy
Net als bij de Russische FaceApp zetten gebruikers en critici ook bij deze app hun vraagtekens als het op privacy aankomt. Wanneer gebruikers akkoord gaan met de voorwaarden, geven ze de ontwikkelaar van de Chinese app toestemming om hun selfie voor marketingdoeleinden te gebruiken. En daar wordt, geheel begrijpelijk, niet iedereen blij van.

Een Chinese gebruiker van de app liet zijn gezicht plakken op die van Leonardo DiCaprio, en dat ziet er zo uit:

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten