Jouw hond of kat is nooit écht boos op je: huisdieren hebben geen emoties

Een neurowetenschapper legt uit

Huisdieren geen emoties
Gregor Krol / EyeEmGetty Images

Dolblij zijn we als ze op ons staan te wachten als we thuiskomen, maar net zo hartverscheurend vinden we het als we ze moeten achterlaten als we 's ochtends weer de deur uitgaan. Hun zielige blikken vermoeden dat zij er precies zo over denken, maar volgens neurowetenschapper Joseph LeDoux blijkt niets minder waar, schrijft de krant Trouw. Volgens hem hebben huisdieren géén emoties.

Huisdieren hebben geen emoties

Voor zover we kunnen nagaan, is de mens de enige diersoort die emoties ervaart, aldus de neurowetenschapper. Volgens LeDoux is de mens het enige 'dier' dat zich bewust is van zijn eigen denkproces, en daardoor emoties heeft. "Het romantische idee dat andere zoogdieren pluizige, primitieve mensjes zijn die beschikken over het volledige arsenaal van menselijke psychologische eigenschappen, strookt met de intuïtie en werkt prima in de dagelijkse omgang met onze huisdieren, maar het is een wetenschappelijke misvatting", zo stelt LeDoux. In andere woorden: we gaan met onze huisdieren om alsof zij hetzelfde denken als mensen omdat dat goed voelt, maar dat betekent nog niet dat wetenschappelijk gezien dieren ook daadwerkelijk hetzelfde voelen.

Verschil tussen gedrag en emotie
Er zijn zat wetenschappers die beweren dat dieren wél emoties hebben, maar volgens LeDoux maken zij allemaal dezelfde fout: zij beweren dat, omdat dieren vaak hetzelfde gedrag vertonen als mensen, zij ook soortgelijke emoties zouden moeten hebben. Maar volgens LeDoux is gedrag iets heel anders: "Je kunt daaraan niet zien of het bewust of onbewust is, laat staan met welke emotie het gepaard gaat." Als voorbeeld geeft de neurowetenschapper angst. Angst is een emotie, en omdat prooien wegrennen van hun vijand, wordt er weleens gedacht dat dieren ook angst voelen. Volgens LeDoux is dat niet zo: het is de schrikreactie – de lichamelijk reactie op gevaar – die de beestjes op een lopen zet.

Benieuwd naar het hele onderzoek van LeDoux? Dat lees je hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten