Jongeren zijn ontevreden over hun seksuele voorlichting op school

Laten we met z'n allen het taboe eraf halen!

bizarste-benamingen-penis
Mike Dorner

De kans is groot dat je je het nog kunt herinneren: de biologielessen over seks. Op twaalfjarige leeftijd was het woord geslachtsgemeenschap al best spannend en de sfeer sloeg in veel klassen om als het onderwerp ‘voortplanting’ op het programma stond. Maar wat leerde je er nu écht van? Uit een onderzoek van Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers blijkt dat scholieren hun seksuele voorlichting slechts een gemiddelde van een 5,8 geven.

Leerlingen willen uitgebreider les over seks

De leerlingen van een middelbare school in Utrecht vinden dat seksuele voorlichting ook moet gaan over onderwerpen zoals seksuele identiteit, wensen, grenzen, sexting en plezier in seks. Vooral leerlingen uit de bovenbouw, die zelf vaak al bezig zijn met hun seksuele ontwikkeling, zouden willen dat er meer wordt aangekaart dan anticonceptie, SOA's en zwangerschap. Samen met 17 co-onderzoekers tussen de 15 en 18 jaar oud, onderzocht het Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers hoe de lessen op school beter kunnen.

Leerlingen geven aan meer informatie over seksuele diversiteit en genderdiversiteit te willen. Daarnaast missen leerlingen informatie over hoe je met elkaar omgaat: online, offline, in een relatie en tijdens de seks. Dit zijn namelijk de dingen waar ze zelf dagelijks mee in aanraking komen. Verder willen leerlingen meer leren over het bespreken van wensen en grenzen, over plezier in seks, sexting en onrealistische verwachtingen door porno. Er moet geleerd worden dat iedereen anders is, andere wensen heeft en dat er niet één bepaalde manier is waarop seks hoort te verlopen. Bij sommigen duurt het langer, en dat is oké.

Jongeren zouden seksuele voorlichting graag anders zien

Met het onderzoek doen de onderzoekers een oproep aan de minister voor basis- en voortgezet onderwijs, Arie Slob, én aan middelbare scholen: “Pak seksuele vorming groter aan, spectaculairder. Het is iets wat echt meer aandacht mag en moet hebben. Maak een duidelijk plan met onderwerpen die op elke school in Nederland moeten worden gegeven. Laten we met elkaar het taboe eraf halen!”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten