Een muis-vrij huis in 8 stappen: zo werk je die kleine inbrekers de deur uit

En zorg je ervoor dat ze nooit meer terugkomen

Tips tegen muizen
cyano66Getty Images

Is dat muizenpoep?! Van die gedachte alleen al krijg je bijna een hartverzakking. Muizen in je huis is de hel. Horror. Huilen met de pet op. Nachtenlang doe je geen oog dicht of stap je überhaupt niet meer in je eigen bed, maar crash je bij je vriend of een vriendin op de bank. Na elk krakend geluidje dat op het getrippel van die beesten lijkt, ben je weer klaarwakker. Daar kan zelfs geen slaappil tegenop.

Muizen bestrijden in huis

En dus wil je zo snel mogelijk van die kleine inbrekers af. Of eigenlijk: ze in de eerste plaats niet eens in je huis hebben. Hoe je dat aanpakt? Wij helpen je uit deze muizenval.

1. Geen gaten

Ja, ja, het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is écht zo simpel: als je ze niet binnen wil hebben, moet je zorgen dat ze niet binnen kúnnen komen. Probeer te ontdekken hoe ze jouw huis binnenglippen, en dan: dichten maar die gaten. Als je in een oud huis woont, kan dit een tikkeltje lastig zijn. Dusja, sorry, maar ga dan maar gewoon naar tip twee.

2. Voorkom voedselrestjes

De voornaamste reden waarom muizen proberen binnen te dringen, is omdat ze hopen dat je nog wat te knabbelen hebt. Muizen komen voornamelijk af op etensresten, en zijn dolblij met de kruimels van jouw bord die jij per ongeluk náást de prullenbak in plaats van erin hebt gemikt. Tip van het huis: bij verschillende kringloopwinkels vind je van die vintage blikken en bussen, waar je al je eten makkelijk in bewaart.

3. Stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen

Grote kans dat het niet bepaald je favoriete activiteit is, maar om muizen buiten de deur te houden, moeten niet alleen die broodkruimels naast de prullenbak verdwijnen, maar óók die chipskruimels onder de bank. En dus kun je stofzuigen maar beter omdopen tot een van je nieuwe hobby's.

4. Hou het netjes

Erger dan muizen die je huis binnenkomen, zijn muizen die binnenblíjven. Ben jij nogal een sloddervos en heeft jouw huis genoeg rommelhoekjes (lees: verstopplekken voor muizen)? Dan komen de beestjes het liefst bij jou op bezoek, want dan kunnen ze ook meteen blijven slapen. Als die gedachte je alleen al niet genoeg motivatie geeft om als de wiedeweerga op te gaan ruimen, weten wij het ook niet meer.

5. Neem een kat

Deze tip is tamelijk rigoureus, maar geeft gegarandeerd goed resultaat. Met een kat in huis houden die muizen het heel snel voor gezien, en heb je voordat je het weet weer een... diervrij huis willen we zeggen, maarja, dat is ook weer niet helemaal waar met die kat erbij.

6. Zelf bestrijden

Heb je deze tips (bijna) allemaal al uitgeprobeerd en zitten die krengen er nog steeds? Tja, dan is het toch noodzaak om over te gaan op muizenbestrijding. Doe dat vooral niet met een ouderwetse muizenval en een blokje kaas, want dat is voor zowel jou als de muis vreselijk – en het blijven wel dieren. Er zijn enkele technieken om zelf muizen te bestrijden. Zo kun je muizengif verspreiden, al betekent dat wel de dood voor het beestje. Ook kun je de muizen zelf proberen te vangen – een diervriendelijke aanpak – maar wij kunnen het ook goed begrijpen als jouw moed je daar in de steek laat.

7. Professionele bestrijding

Geloof het of niet: er zijn mensen die als beroep ongedierte, waaronder muizen, (durven te) bestrijden. Helden zijn het, die je dus gewoon kunt inhuren. Dat kost je uiteraard wat, maar dan ben je er wel lekker snel vanaf. Vooral een fijn gevoel als je je bedenkt dat muizen zich razendsnel voortplanten.

8. Vrijlaten

Heb je een manier weten te vinden waarop je de muis kan vangen zonder 'm te doden, dan krijg je van ons in de eerste plaats flink wat kuddo's, maar ook nog één laatste tip: laat het beestje op minimaal honderd meter van je huis verwijderd weer vrij. Anders vindt-ie zonder twijfel zijn weg naar jouw heerlijke broodkruimels en rommelhoekjes weer terug, en danst-ie sneller weer op tafel dan je lief is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten