Zijn groentechips gezonder dan aardappelchips?

Wil je je leven beteren door over te stappen op groentechips? Lees dit eerst even.

Groentechips
The Washington PostGetty Images

We proberen allemaal weleens op onze gezondheid te letten. Af en toe een groene smoothie, minder pizza en gezonder snacken. Je hebt dus vast ooit voor het chips-schap gestaan en zachtjes tegen jezelf gefluisterd: 'Vandaag is de dag. Ik beter mijn leven. Vandaag stap ik over op groentechips.' De vraag is: heeft dat zin? Zijn groentechips gezonder dan aardappelchips?

Het antwoord is: alleen doen als je het echt lekkerder vindt. En, hou je vast, aardappelchips zijn over het algemeen zelfs minder slecht voor je dan groentechips.

Vet in groentechips

Als je de twee soorten chips vergelijkt zul je zien dat er in groentechips en in aardappelchips evenveel vet zit. De meeste chips zijn tegenwoordig gefrituurd in zonnebloemolie, dus allebei de soorten chips bevatten vooral onverzadigde vetten. Dat zijn goede vetten die je lichaam nodig heeft, maar - je raadt het al - in chips zit er gewoon ontzettend veel van. Zowel aardappelchips als groentechips bestaan voor ongeveer een derde uit vet. Dat zorgt voor een heel hoog aantal calorieën, doorgaans rond de 500 calorieën per 100 gram chips. Ook bevatten allebei de soorten chips ongeveer evenveel zout.

Suiker in groentechips

Eén ding dat aardappelchips en groentechips van elkaar onderscheidt is dat in groentechips meer suiker zit. Nee, er is geen suiker toegevoegd om de smaak te verbloemen, maar in biet, wortel, pastinaak en zoete aardappel zitten natuurlijke suikers. Een stuk meer dan in aardappelen.

Vitamines in groentechips

'Oké, maar dan krijg ik in elk geval toch een hoop vitamientjes binnen uit groenten als biet en wortel?' Jammer, die worden tijdens het frituren grotendeels kapot gemaakt. Dus voor de vitamientjes hoeft je het niet te doen.

Welke chips zijn dan wél het gezondst?

Nou ja, het beste is natuurlijk om gewoon te minderen met chips. Wil je weten wat de beste keuze is in de supermarkt? De meeste chips zitten rondom de 500 calorieën per 100 gram (ja, zelfs de Light-varianten maken geen enorm verschil). De enige supermarktchips waarmee je rondom de 400 calorieën per 100 gram zit zijn de oven baked varianten. Maar dan moet je een keuze maken: word je gelukkiger van gewone chips maar wil je iets gezonder eten? Let dan gewoon beter op je porties, in plaats van dat je in je uppie een hele zak soldaat maakt.

Conclusie: eet vooral groentechips als je het lekker vindt, maar het draagt niet bepaald bij aan je #fitgirl lifestyle.

Maak je eigen chips

Een ander alternatief is om thuis chips te maken. Een stukje arbeidsintensiever, maar je hebt wel zelf controle over de ingrediënten, het zoutgehalte, en de porties zijn automatisch een stuk kleiner. Maak ze extra gezond door ze in de oven of de magnetron (!) te maken, zonder toegevoegde vetten. Hoe je dat doet zie je in de onderstaande video.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wil je weten